• Unul din patru adulți ar putea avea boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care crește riscul de boli de inimă, sugerează un studiu.
  • NAFLD poate rămâne nediagnosticată ani de zile, dar un diagnostic timpuriu poate salva vieți, spun experții.
  • Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) apare atunci când organismul depozitează cantități neobișnuit de mari de grăsime în ficat.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) apare atunci când în ficat se depun cantități anormal de mari de grăsime, ceea ce duce uneori la inflamație și cicatrizare. Această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată.

Aceasta „este o afecțiune comună care este adesea ascunsă sau omisă în cadrul asistenței medicale de rutină. Este important să cunoaștem această afecțiune și să o tratăm din timp, deoarece este un factor de risc pentru afectarea cronică a ficatului și pentru bolile cardiovasculare”, a declarat Dr. P. Barton Duell, președinte al comitetului de redactare a declarației și profesor de medicină la Oregon Health & Science University, din Portland.

Bolile cardiace reprezintă principala cauză de deces la persoanele cu NAFLD, iar cele două boli au în comun o serie de factori de risc: sindromul metabolic (nivel ridicat al glicemiei și al trigliceridelor din sânge, grăsime abdominală crescută și tensiune arterială ridicată); diabetul de tip 2; prediabetul și obezitatea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

De asemenea, persoanele cu NAFLD prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au aceiași factori de risc de boli de inimă fără afecțiunea hepatică, potrivit comunicatului. Aceasta a fost publicată la 14 aprilie în revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

NAFLD poate fi adesea prevenită prin menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea regulată a exercițiilor fizice, o dietă sănătoasă pentru inimă și gestionarea unor afecțiuni precum diabetul de tip 2 și trigliceridele (un tip de grăsime) ridicate în sânge.

„Deși un stil de viață sănătos poate ajuta la evitarea NAFLD la multe persoane, unele pot dezvolta NAFLD în ciuda eforturilor lor”, a declarat Duell într-un comunicat de presă al asociației cardiace. „La celălalt capăt al spectrului, unii indivizi pot avea o constituție genetică care îi protejează de dezvoltarea NAFLD în ciuda obezității, a diabetului de tip 2, a sindromului metabolic, a obiceiurilor alimentare nesănătoase sau a sedentarismului.”

Cele mai multe persoane cu această afecțiune nu sunt diagnosticate, deoarece stadiile inițiale ale bolii nu provoacă, în general, niciun simptom, iar analizele de sânge de rutină pot să nu arate anomalii hepatice.

O ecografie specializată, neinvazivă, care măsoară elasticitatea ficatului, grăsimea și rigiditatea (un rezultat al cicatricilor) din ficat poate detecta NAFLD, dar este subutilizată, au declarat autorii comunicatului. Biopsia hepatică este testul definitiv pentru NAFLD mai avansată, dar este invazivă și costisitoare.

Dacă NAFLD este diagnosticată la timp, leziunile hepatice pot fi reversibile prin modificări ale stilului de viață. Este posibil să fie necesare medicamente pentru a trata diabetul de tip 2, pentru a reduce colesterolul sau pentru a reduce greutatea, iar intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate poate fi adecvată pentru unele persoane cu NAFLD, potrivit declarației.