• Dr. Adriana Pistol: Tulpina Delta nu se transmite comunitar, dar nu mai este mult până acolo.
  • Dr. Adriana Pistol: Mi se pare îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri.
  • La nivelul INSP a început un studiu despre durata anticorpilor în rândul cadrelor medicale.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol, a declarat, marți, că i se pare îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și nu mai este mult până vom putea vorbi de transmitere comunitară și în cazul Delta.

Întrebată dacă o îngrijorează creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19, directorul CNSCBT, a spus că deși nu este o creștere foarte mare, este, totuși, un semnal de alarmă.

„Mi se pare îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri, deși nu este foarte mare, este un semnal de alarmă. Trendul este vizibil crescător și acest lucru trebuie să ne facă pe toți să fim ceva mai vigilenți, deși este soare afară și vacanță. Tulpina Delta, din fericire, încă nu putem să spunem că a devenit comunitară, deși este majoritară între tulpinile care au fost secvențiate. Este majoritară și pentru că selectăm într-un mod destul de acurat persoanele care necesită acest tip de analiză care ne sugerează nouă că ar putea să fie infectate cu altă tulpină decât tulpina inițială, cea Alpha și asta pentru că undeva la 40 la sută dintre cazuri au fost parte ale unor focare ale căror legături le-am găsit și care aveau legătură cu deplasări”, a spus dr. Adriana Pistol.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Aceasta a afirmat că numai la 32% dintre cazuri nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică cu o deplasare sau contact cu o persoană care să se fi deplasat sau să fi fost confirmată cu tulpina Delta.

„Tendința este, cum spuneam, crescătoare. 32%… nu mai este mult până să nu mai putem identifica sursele de infecție și în acel moment vom vorbi despre transmitere comunitară”, a explicat dr. Adriana Pistol.

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică a început un studiu despre durata anticorpilor în rândul cadrelor medicale. Adriana Pistol a spus că acest studiu se derulează în patru spitale din municipiul București.

„Am recoltat deja primul set de probe, urmează acum cel de-al doilea set de probe. Durata acestui studiu este de 12 luni, așa încât o să mai dureze până când vom vedea rezultatele”, a mai spus medicul.