„Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”. Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță

Copiii, deprimați din cauza pandemiei. Sfatul psihologului Sursa: Profimedia
  • Valeriu Gheorghiță: „Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește”.
  • Valeriu Gheorghiță: „Mesajul este către adulți – să se vaccineze, să respecte măsurile de prevenție și în felul acesta noi evităm de fapt acele cazuri severe, internările și decesele”.
  • Șeful campaniei de vaccinare a adăugat că „avem aproximativ 200.000 de copii și adolescenți, între 12 și 19 ani, care au primit cel puțin o doză de vaccin”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că „în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește”.

„De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în terapie intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în SUA. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față, la nivel populațional, cu atât mai mult într-o populație nevaccinată, cum sunt copiii, unde vorbim de colectivități mari, în care toate bolile respiratorii, începând de la viroze obișnuite, bolile copilăriei, toate se răspândesc foarte ușor în colectivitate și generează focare mari de îmbolnăvire”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

El a subliniat că, în momentul de față, cele două mijloace prin care se pot limita numărul de cazuri sunt, pe de o parte, respectarea măsurilor de prevenție, și pe de alta, vaccinarea în mod deosebit a adulților.

Mesajul este către adulți – să se vaccineze, să respecte măsurile de prevenție și în felul acesta noi evităm de fapt acele cazuri severe, internările și decesele, ceea ce ne interesează foarte mult”, a adăugat sursa citată.

Șeful campaniei de vaccinare a adăugat că „avem aproximativ 200.000 de copii și adolescenți, între 12 și 19 ani, care au primit cel puțin o doză de vaccin”. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15% procent de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză, spune Gheorghiță.

M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinați 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 și 15 ani. Am observat o creștere progresivă a tinerilor și a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulții care au ales să se vaccineze cu Pfizer”, a explicat Valeriu Gheorghiță.