- Cuba anunță că vaccinul Soberana are o eficacitate de 92,1%.
- Noul vaccin, Abdala, ar avea o eficacitate de 92, 2%.
- Ambele vaccinuri se administrează în trei doze, la 14 zile distanță.
- E în lucru și un vaccin care se administrează intranazal.
Cuba este prima țară din America Latină care a scos pe piață un vaccin propriu, care s-a dovedit eficient împotriva coronavirusului, scrie DW. Este vorba despre Abdala, care ar avea o eficacitate de 92, 2%.
Oficiul cubanez de sănătate, CECMED, a aprobat serul, după ce producătorii au anunțat luna trecută că vaccinul lor are o eficiență de peste 92% împotriva COVID-19, atunci când sunt administrate trei doze.
Ce vaccinuri se administrează în Cuba?
Vaccinul Abdala este unul dintre cele cinci vaccinuri din Cuba în curs de autorizare, potrivit autorităților locale. Soberana 2, care trebuie administrat în două doze, ar urma să fie autorizat în curând pentru utilizare de către CECMED.
Ambele vaccinuri vor fi apoi trimise spre aprobare Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Atât Abdala și Soberana 2 utilizează o abordare tradițională prin utilizarea unei părți din proteina spike a virusului pentru a construi reacția imună. Astfel de vaccinuri nu necesită temperaturi de depozitare extrem de scăzute, așa cum este cazul vaccinurilor ARNm. De asemenea, acestea sunt mai ieftine.
Cuba produce deja 80% din vaccinurile utilizate în țară și exportă unele dintre ele.
Iranul, Argentina și Vietnam și-au exprimat interesul în producerea vaccinurilor cubaneze. Jamaica și Mexic sunt două dintre țările care intenționează să le cumpere.