• Bogdan Tamba, coordonatorul CEMEX, îţi spune că istoria ne arată că timpul standard de dezvoltare al unui vaccin este între 5 şi 10 ani.
  • Astfel că, din punctul său de vedere intervalul de timp în care am putea avea un vaccin este greu de estimat.
  • Bogdan Tamba îţi spune şi că în faza testării clinice a unui vaccin, ar putea rămâne doar unul din cinci.

Auzi din ce în ce mai des discuţii despre vaccinurile care ar putea să te ţină departe de infecţia cu SARS-CoV-2.

Bogdan Tamba este coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare și Dezvoltare în Medicina Experimentală de la UMF Iaşi şi îţi spune că, dacă am analiza ultimii 50 de ani, un vaccin ar putea fi dezvoltat într-o perioadă de 5 – 10 ani.

Bogdan Tamba afirmă că ar fi greu de estimat o perioadă de dezvoltare pentru un vaccin SARS-CoV-2. În cel mai optimist caz, am putea avea unul în şase luni. Tot el îţi atrage atenţia că din cele 28 de vaccinuri aflate în faza de testare clinică, doar câteva ar putea rămâne pe listă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Timpul standard, obişnuit în ultimii 50 de ani, de dezvoltare a unui medicament este de la 5 ani la 10 ani. Intervalul de timp cred că este foarte greu de estimat”, a spus Bogdan Tamba, coordonator CEMEX Iași.

Când am putea avea un vaccin, dacă totul funcționează perfect

„Din punctul meu de vedere, în cel mai optimist caz, am putea să avem un vaccin în şase luni de zile, presupunând că totul merge perfect, că nu se întâmplă lucruri neprevăzute”, a adăugat Tamba.

„Faza a treia de dezvoltare a unui medicament înseamnă că, statistic, unul din cinci medicamente „supravieţuieşte” acestei faze. Deci, dacă avem 28 de vaccinuri, statistic ne aşteptăm ca doar 3 sau 4 sau 5 să iasă cu succes din Faza 3. Adică să fie aprobate. Și asta e doar o statistică, pentru că asta nu este o garanţie că într-adevăr vom avea”, a conchis coordonatorul CEMEX Iași.