• Avem 150.150 de doze de vaccin anti-COVID.
  • Până acum am folosit sub 1% din dozele primite.
  • După prima zi, imunizarea cu serul Pfizer a continuat în doar patru centre din ţară.
  • Vaccinurile stau la congelator, până se întorc medicii din concedii.

Am primit peste 150 de mii de doze de vaccin şi am folosit doar 5.666 din ele. Restul le ţinem în congelatoare. Doar trei centre de depozitare au distribuit doze către spitale şi au continuat imunizarea.

În restul ţării, campania de vaccinare e pusă „on hold”. Va fi reluată pe 4 ianuarie.

Medicul Octavian Jurma spune că, dacă medicii nu vor să se imunizeze, ar trebui să mergem mai departe şi să-i vaccinăm pe cei care chiar îşi doresc asta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Știm că aceste doze, odată ce sunt preparate, ele nu mai pot sta foarte mult timp, ele trebuie administrate. Nu ne oputem permite să aşteptăm, nici chiar după medici. Dacă ei refuză să se vaccineze, trebuie să ne mişcăm foarte repede prin cei care doresc să se vaccineze.

Știm foarte bine că 25% din populaţie vrea să se vaccineze, asta înseamnă un număr mare de vaccinuri, pe care noi oricum le primim într-o doză relativ mică, 140.000 pe săptămână nu este foarte mult din punct de vedere epidemiologic, având în vedere că ne-a luat 3 luni doar pentru o singură doză ca să ajungem la acei 2,5 milioane de oameni care vor să se vaccineze.”, a spus Octavian Jurma, medic.

Dacă ar fi să privim în comunicatele oficiale, totul e minunat şi campania merge şnur mai departe. Dar nu ştim nici acum câţi angajaţi din sistemul sanitar ar urma să se imunizeze sau de ce nu modificăm strategia de vaccinare. Serul e totuşi speranţa că într-o zi, cât mai curând eventual, vom putea să-i luăm din nou în braţe pe cei dragi.

Când unii nu mai au răbdare până le vine rândul la imunizare, medicii care aveau plănuite vacanţe şi zile libere nu au lăsat vaccinarea să le strice programul. Totul se amână până după sărbători.

Lucrul ăsta s-a datorat faptului că termenul de aducere a vaccinului nu a fost respectat. Au anunţat când o zi, când altă zi și a întârziat Pfizerul şi asa mai departe. Lumea şi-a făcut program pentru zilele astea. Noi intenţionam să începem astăzi, dar…”, a explicat Vasile Cepoi, dirctorul DSP Iași.