• Imunizații din UK primesc a doua doză.
  • Aproape 600 de mii de vaccinări în UK.
  • 71.567 de persoane au murit până acum în Marea Britanie.
  • Spitalele sunt la fel de pline ca în luna aprilie.

Marea Britanie a început să administreze a doua doză din vaccinul produs de Pfizer, celor care au primit-o pe prima la început de decembrie.

Margaret, englezoaica de 90 de ani care a dat startul, a fost vaccinată din nou marți. Potrivit Pfizer, la 14 zile distanță vine și imunizarea.

Cum s-a desfășurat prima parte a campaniei de vaccinare

Campania de vaccinare a mers ca pe roate până acum în UK, unde au fost inoculate aproape 600 de mii de persoane cu antidotul de la Pfizer si BioNTech. Prima, Margaret Keenan, a fost vaccinată în 8 decembrie și 370 de mii de doze au fost administrate persoanelor ca ea, cu vârste peste 80 de ani.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Reacții adverse au fost extrem de puține și de scurtă durată, dar două cazuri care au ajuns la șoc anafilactic au determinat autoritățile britanice sa-i scoată pe cei cu alergii puternice de pe lista de vaccinare.

Și nici femeile însărcinate sau care alăptează nu sunt încurajate să se vaccineze deocamdată.

Infectările cresc pe zi ce trece în UK

Totuși, UK a înregistrat un record de infectări cu SARS-Cov-2. Marți au fost raportate peste 53.000 de cazuri noi.

Se trăiesc momente extrem de grele, asemănătoare cu cele din primul val. Noua tulpină de coronavirus se pare că aduce spitalele britanice la limită.

Acum o saptamană erau internați în UK 21 de mii de bolnavi de COVID-19, la fel ca în zilele cele mai grele din aprilie.

De două zile se înregistrează recorduri de 40 și de 50 de mii de cazuri, iar săptămâna asta au murit aproape 800 de oameni.

Cât de mult poate ajuta vaccinarea

Marea Britanie trebuie să vaccineze 2 milioane de oameni pe săptămână ca să evite valul 3 de COVID.

O spun experți de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), care tocmai au prezentat un studiu cu o proiecție îngrijorătoare: fără suficiente vaccinări și paturi libere în spitale, anul viitor, ar putea muri mai mulți oameni de COVID-19 decât în 2020.

Se recomandă și închiderea școlilor în ianuarie, iar Guvernul lui Boris Johnson este așteptat să anunțe extinderea scenariului 4 de carantină în mai multe regiuni, unde noua tulpină se transmite cu repeziciune.