• Actualul tip de vaccinuri este total inadecvat și chiar foarte periculos atunci când este folosit în campanii de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale, avertizează dr. Geert Vanden Bossche.
  • Măsurile luate până acum împotriva pandemiei de Covid nu fac decât să transforme un virus relativ inofensiv într-o armă biologică de distrugere în masă, explică virologul.
  • Vaccinarea în masă poate provoca o catastrofă globală fără egal deoarece promovează apariția unor noi variante dominante, mai infecțioase, spune virologul.
  • Soluțiile sunt fie lăsarea pandemiei să-și desfășoare cursul natural, fie înlocuirea actualelor vaccinuri ucigașe cu vaccinuri salvatoare de vieți.

Campaniile de vaccinare în masă pot reduce substanțial ratele de infectare și, prin urmare, apariția unor noi variante ale virusului. Deci intensificarea campaniilor de vaccinare ar trebui să poată preveni circulația noilor variante ale virusului”. Acest postulat simplist este fundamental greșit, explică virologul Geert Vanden Bossche, care atrage atenția asupra faptului că actualele și următoarele campanii de vaccinare în masă vor conduce la o circulație amplificată a variantelor virale mai infecțioase.

Dr. Geert Vanden Bossche, virolog independent și expert în vaccinuri, a avut începând din luna martie mai multe intervenții publice, în care avertizează asupra riscurilor folosirii vaccinării în timpul pandemiei de Covid-19 și a adresat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății, chemând la dialog și imediată intervenție toate autoritățile, oamenii de știință și experții din întreaga lume, aceasta fiind unica și cea mai importantă urgență de sănătate publică.

Dr. Bossche a lucrat mulți ani în cadrul unora dintre cele mai mari companii medicale din lume: în cadrul companiei GlaxoSmithKline, la Novartis Vaccines & Diagnostics, a fost coordonator al Programului GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare), de vaccinare împotriva Ebola, a fost angajat al fundației Bill & Melinda Gates, în cadrul unui departament care se ocupa cu descoperirea vaccinurilor și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor (DZIF). CV-ul impresionant al expertului poate fi consultat pe pagina sa de LinkedIn.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

În prezent există un consens general între specialiști, că, într-adevăr, vaccinurile nu vor reuși să genereze imunitatea colectivă, declară expertul în vaccinuri. Mai mult, acestea nu vor reuși nici să elimine numărul tot mai mare de tulpini extrem de infecțioase, deoarece anticorpii vaccinali nu se mai potrivesc cu varianta proteinei spike a tulpinilor în circulație.

Virologul belgian demontează discursul tuturor celor care susțin că vaccinarea în masă accelerată va diminua apariția variantelor dominante, va reduce ratele de infecție virală și va aplatiza curbele de morbiditate și mortalitate și trage un semnal de alarmă în fața unei stări de urgență.

Măsurile actuale nu conduc la obținerea imunității colective

La marea majoritate a persoanelor sănătoase, tulpina originală a virusului care produce Covid-19 a cauzat doar simptome ușoare, sau chiar niciun simptom. „Deci, înainte de a recomanda administrarea oricărui tip de vaccin Covid-19 tuturor, trebuie mai întâi să ne asigurăm că vaccinul va reduce rata morbidității și mortalității sub ratele pe care le-am putea aștepta dacă am lăsa pandemia să își desfășoare cursul natural”, spune Bossche.

Dacă se analizează dinamica unei pandemii cauzate de o infecție virală naturală, autolimitată (de exemplu, pandemia de gripă în timpul Primului Război Mondial), este evident că fără intervenția umană, o pandemie duce în final la imunitatea colectivă. Virusul poate deveni apoi endemic, cu manifestări sezoniere (așa cum vedem, de pildă, în cazul virusului gripal). Nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani, nici măcar gripa spaniolă sau gripa porcină și, odată atinsă imunitatea colectivă, reapariția virusului este controlată de sistemul nostru imunitar grație memoriei acestuia privind contactele anterioare cu virusul, spune virologul.

Prin urmare, pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă. Cu toate acestea, ceea ce vedem acum este exact opusul: vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului de către beneficiarii acestora, care sunt expuși tulpinilor emergente extrem de infecțioase. Iar acest lucru împiedică dezvoltarea imunității colective.

În timp ce la începutul pandemiei Covid-19, imunitatea înnăscută le-a asigurat persoanelor sănătoase o primă linie solidă de apărare imună împotriva Covid-19, acest lucru nu mai este valabil atunci când circulă tulpini dominante extrem de infecțioase. Persoanele sănătoase, inclusiv copiii, sunt acum din ce în ce mai expuse la tulpini noi foarte infecțioase, calitatea sau cantitatea anticorpilor lor fiind insuficientă, spune Bossche.

De ce este posibil ca vaccinurile împotriva Covid-19 să mărească infecțiozitatea virală

Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt vaccinuri profilactice, concepute pentru a construi imunitate înainte ca persoanele care le primesc să fie expuse la agentul patogen/virus. Aceste vaccinuri nu sunt deloc indicate pentru administrare în timpul unei pandemii, deoarece probabilitatea ca un primitor al vaccinului să fie deja atacat de virus în timp ce nu este încă înzestrat cu un răspuns imun complet crește pe măsură ce crește presiunea exercitată de existența unor variante foarte infecțioase.

Ce se întâmplă când cineva primește un vaccin

La o persoană care tocmai a primit prima doză de vaccin, organismul începe să construiască un răspuns imun. Procesul dezvoltării depline a răspunsului imunitar ar putea dura câteva săptămâni, iar dacă persoana vaccinată este expusă la virus în acest timp, răspunsul său imunitar poate fi prea slab pentru a lupta eficient împotriva virusului. Chiar dacă prima doză ne poate proteja de apariția simptomelor, virusul poate fi în continuare capabil să se replice și să se transmită.

Exercitarea unei presiuni ridicate asupra imunității organismului fără a preveni replicarea și transmiterea virală este o rețetă perfectă pentru proliferarea unor variante virale selective. Ceea ce observăm acum este și mai îngrijorător: nici cei care au fost vaccinați complet înainte de expunerea la Covid-19 nu mai controlează replicarea și transmiterea virusului. Acest lucru se datorează faptului că acum se infectează din ce în ce mai mult cu variante mai infecțioase, a căror proteină spike este diferită de cea cuprinsă în vaccin.

Situația aceasta se poate observa în rata de infecții și de morbiditate în țările care au reușit să vaccineze până acum milioane de oameni în doar câteva săptămâni (de exemplu, Marea Britanie, Israel, SUA).

Deși aceste țări se bucură acum de scăderea ratelor de infecțiozitate, vor cunoaște o creștere abruptă de cazuri de Covid-19 în săptămânile următoare, remarcă Vanden Boschee. Declinul pe care îl vedem în prezent poate fi urmat de un platou de scurtă durată, dar o creștere abruptă ulterioară a cazurilor de boală (severă) este inevitabilă.

Factorii de decizie politică în domeniul sănătății vor realiza în cele din urmă că lucrurile merg în direcția greșită. Din păcate, numai atunci consecințele dezastruoase ale campaniilor de vaccinare în masă vor fi înțelese de OMS și de liderii noștri politici. Prețul pe care va trebui să îl plătim pentru pierderea acestor câteva săptămâni este însă dincolo de ceea ce ne putem imagina, afirmă expertul.

Singurul beneficiu al acestor vaccinuri este că pot proteja temporar împotriva bolilor severe și a mortalității (în funcție de caracteristicile antigenice ale variantei infectante).

Vaccinarea în masă transformă acum din ce în ce mai mult primitorii de vaccinuri în transmițători asimptomatici. Aceștia transmit virusuri extrem de infecțioase persoanelor neprotejate sau încă neinfectate. Această situație este exact opusul a ceea ce se presupune că fac vaccinurile.

Virologul își exprimă surpriza și părerea de rău că, deși situația este urgentă, nu a primit până acum niciun feedback din partea elitei oamenilor de știință care sfătuiesc în prezent liderii politici la nivel mondial.

Specialiștii în vaccinuri și clinicienii sunt orbiți de efectele pozitive pe termen scurt ale vaccinurilor anti-Covid, dar pare să nu îi intereseze consecințele dezastruoase ale acestora asupra sănătății globale, spune expertul în vaccinuri.

Vaccinarea transformă variantele care se află în circulație într-un „monstru sălbatic”.

De ce vaccinarea în masă în timpul unei pandemii în plină expansiune poate provoca un dezastru global nebănuit

Virologul declară că administrarea actuală a vaccinurilor de către autoritățile sanitare este o amenințare la adresa sănătății publice. „Situația actuală, extrem de critică, mă obligă să răspândesc acest mesaj de urgență. Amploarea fără precedent a intervenției umane în gestionarea pandemiei Covid-19 riscă să provoace o catastrofă globală fără egal”, spune Bossche pe pagina sa de Twitter.

Nu sunt împotriva vaccinării. Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre vaccinurile existente în prezent au fost proiectate, dezvoltate și fabricate de oameni de știință geniali și competenți”, spune virologul. „Cu toate acestea, adaugă Bossche, acest tip de vaccinuri profilactice sunt complet inadecvate și chiar extrem de periculoase, atunci când sunt utilizate în campaniile de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale”.

Nu există nicio îndoială că măsurile stricte de izolare, puse în aplicare de la începutul pandemiei, nu au fost benefice pentru menținerea sistemului imunitar înnăscut al oamenilor, precizează Vanden Boschee. Iar suprimarea imunității înnăscute, în special la grupele de vârstă mai mici, poate avea consecințe grave.

La această situație se adaugă un alt factor care va spori dramatic ratele de morbiditate și mortalitate în grupele de vârstă mai tinere: vaccinarea în masă a persoanelor în vârstă. Cu cât înaintează vaccinarea persoanelor în vârstă, cu atât mai mult virusul este forțat să continue să provoace boli la grupele de vârstă mai tinere.

Așadar, misiunea actuală a vaccinării anti-covid-19 echivalează cu o situație dezastruoasă pentru toate persoanele vaccinate, deoarece acestea nu mai au nici apărarea lor imunitară dobândită și nici pe cea înnăscută în fața tulpinilor foarte infecțioase care circulă în prezent.

Vaccinarea – „un mic pas împotriva virusului, o catastrofă uriașă pentru omenire”

Este din ce în ce mai dificil să ne imaginăm că efectele intervenției umane extinse și eronate în această pandemie nu vor șterge de pe fața Pământului părți mari ale populației, susține Vanden Bossche. Doar foarte puține alte strategii ar mai putea fi găsite pentru a atinge același nivel de eficiență în transformarea unui virus relativ inofensiv într-o armă biologică de distrugere în masă.

Totodată vaccinarea, care în prezent se desfășoară în toată lumea într-un ritm din ce în ce mai alert, prezintă și riscul ca variante periculoase ale virusului să sară la diferite specii de animale, în special la animalele industriale (de exemplu, la fermele de porci și păsări de curte). Se știe deja că aceste specii găzduiesc mai multe coronavirusuri diferite și sunt, de obicei, găzduite în ferme cu densitate mare. La fel ca în cazul virusului gripal, aceste specii ar putea servi ca rezervor suplimentar pentru virusul SARS-COVID-2.

Datorită intervenției umane, cursul acestei pandemii a fost complet perturbat încă de la început. Măsuri răspândite și stricte de prevenire a infecțiilor, combinate cu campanii de vaccinare în masă care utilizează vaccinuri inadecvate, vor duce fără îndoială la o situație în care pandemia „va scăpa din ce în ce mai mult de sub control”.

Care sunt soluțiile

Continuarea campaniilor de vaccinare în masă va da naștere la mai multe variante virale cu infecțiozitate din ce în ce mai mare și, în cele din urmă, va avea ca rezultat o creștere dramatică a noilor cazuri. „Nu poate fi nici o îndoială că această situație va duce în curând la rezistența completă a variantelor de circulație la vaccinurile actuale”, explică expertul.

Există în prezent dovezi abundente în literatura de specialitate că vaccinurile actuale nu protejează împotriva infectării și mai ales că variantele mai infecțioase pot fi transmise rapid de la persoanele vaccinate la persoanele neimunizate.

În consecință, populația globală va trebui probabil să se confrunte cu o versiune mai rea a virusului și cu o situație în sistemul sanitar mai proastă decât în perioada anterioară a pandemiei, precizează virologul. Utilizarea vaccinurilor profilactice convenționale în campaniile de vaccinare în masă anti-Covid-19 ar trebui să fie stopată imediat, spune Vanden Bossche.

Alternativele la actualele metode sunt fie lăsarea pandemiei să-și desfășoare cursul natural, fie înlocuirea actualelor vaccinuri ucigașe cu vaccinuri salvatoare de vieți.

Desigur, tipul de vaccinuri care ar fi utilizat ar fi unul complet diferit de vaccinurile convenționale prin aceea că nu ar implica agenții obișnuiți, adică celulele B și T, ci celulele NK, spune virologul.

Există dovezi științifice convingătoare că aceste celule joacă un rol cheie în eliminarea completă a Covid-19 într-un stadiu incipient al infecției la persoanele infectate și asimptomatice. Celulele NK fac parte din sistemul nostru imunitar înnăscut și, la fel ca anticorpii naturali, sunt capabile să recunoască și să atace un spectru larg și diversificat de agenți patogeni.

Studiile arată că celulele NK sunt dotate cu capacitatea de a dobândi memorie imunologică. Educând aceste celule să recunoască și să țintească în mod durabil celulele infectate cu coronavirus, sistemul nostru imunitar ar putea fi perfect dotat pentru un atac al virusului. Deoarece apărarea imunitară bazată pe celule NK oferă imunitate sterilizantă și permite o protecție rapidă și cu spectru larg, se poate presupune în mod just că valorificarea celulelor noastre imune înnăscute va fi singurul tip de intervenție umană disponibilă pentru a opri răspândirea periculoasă a variantelor extrem de infecțioase de Covid-19.

Vaccinurile pe bază de celule NK vor permite în primul rând imunității noastre naturale să fie mai bine pregătită (prin dezvoltarea memoriei imunologice) și vor crea imunitate colectivă (ceea ce este exact opusul a ceea ce fac vaccinurile actuale, care îi transformă progresiv pe destinatarii vaccinului în purtători asimptomatici ai virusului).