• Airfinity a constatat că mai mult de jumătate din viețile salvate în întreaga lume ar putea fi atribuite doar la două vaccinuri, care și-au împărțit primul loc: AstraZeneca-Oxford și Pfizer-BioNTech.
  • Pe locul al treilea s-a situat vaccinul Sinovac (cunoscut uneori sub numele de CoronoVac), cu aproximativ 1,7m-2,2m de vieți salvate, urmat îndeaproape de Moderna, cu 1,5m-2m.
  • Pentru a estima câte vieți a salvat fiecare tip de vaccin, Airfinity s-a bazat pe un studiu recent realizat de epidemiologii de la Imperial College din Londra.

Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 a fost o chestiune de viață și de moarte. Un studiu recent a constatat că, în 2021, 20 de milioane de vieți au fost salvate de aceste vaccinuri.

Cercetătorii de la Airfinity, o firmă de date din domeniul științelor vieții, au folosit aceste cifre – împreună cu date privind vaccinurile care au fost cel mai des administrate în fiecare țară – pentru a estima care dintre ele a evitat cele mai multe decese, scrie The Economist.

Airfinity a constatat că mai mult de jumătate din viețile salvate în întreaga lume ar putea fi atribuite doar la două vaccinuri, care și-au împărțit primul loc: AstraZeneca-Oxford și Pfizer-BioNTech. Fiecare a evitat între 5 și 7 milioane de decese.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Pe locul al treilea s-a situat vaccinul Sinovac (cunoscut uneori sub numele de CoronoVac), cu aproximativ 1,7m-2,2m de vieți salvate, urmat îndeaproape de Moderna, cu 1,5m-2m.

Pentru a estima câte vieți a salvat fiecare tip de vaccin, Airfinity s-a bazat pe un studiu recent realizat de epidemiologii de la Imperial College din Londra. Acest studiu a estimat numărul de decese evitate în primul an de vaccinare, care a început la 8 decembrie 2020. Cercetătorii companiei au distribuit apoi aceste vieți între vaccinuri. Pentru a face acest lucru, ei s-au bazat pe ponderea vaccinurilor fiecărui vaccin în funcție de țară până la momentul în care studiul s-a încheiat. De asemenea, ei au luat în calcul ușoarele diferențe în ceea ce privește eficacitatea lor în prevenirea deceselor, așa cum s-a demonstrat în studiile clinice.

Limitele studiului

În acest sens, au făcut mai multe presupuneri. În primul rând, că atunci când o țară a oferit mai multe tipuri de vaccinuri, acestea au fost administrate în momente similare. De fapt, acest lucru nu a fost întotdeauna cazul.

În Marea Britanie, de exemplu, inițial, toate inoculările au fost administrate cu vaccinul Pfizer-BioNTech și abia mai târziu au fost incluse cele ale Moderna și AstraZeneca-Oxford. Airfinity nu a ținut cont nici de faptul că anumite vaccinuri au fost administrate în mod disproporționat unor grupuri mai vulnerabile într-o anumită țară (cum ar fi persoanele foarte în vârstă), ceea ce ar fi putut duce la salvarea mai multor vieți.

Studiul pe care s-a bazat Airfinity a exclus China, unde sunt disponibile mai puține date, precum și țările mici, cu o populație mai mică de 90.000 de locuitori. Acest lucru sugerează că toate cifrele ar trebui să fie un pic mai mari, și mai ales cele pentru vaccinurile chinezești – deși răspândirea limitată a virusului în China înseamnă, de asemenea, că impactul absenței lor din studiu nu este atât de mare pe cât ar fi putut fi.

Vaccinurile anti-Covid, eficiente și rapide

Faptul că AstraZeneca-Oxford și Pfizer-BioNTech au apărut ca lideri la sfârșitul anului 2021 nu ar trebui să fie o surpriză. Ambele și-au accelerat producția devreme și, până la sfârșitul perioadei de studiu, aveau de departe cele mai multe doze administrate în afara Chinei, cu aproximativ 2 miliarde și, respectiv, 1,5 miliarde de injecții. În plus, multe dintre injecțiile lor au fost destinate populațiilor mai în vârstă, care erau deosebit de vulnerabile la COVID-19.

Aceste cifre arată doar decesele evitate până la sfârșitul anului 2021. Vaccinurile continuă să salveze vieți și au permis majorității țărilor să revină la o aparență de normalitate de dinainte de pandemie. În cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19, cel puțin 20 de milioane de spectatori și cei dragi lor au fost câștigătorii finali.