• Vaccinul anti-Covid al AstraZeneca și al Universității din Oxford reduce transmiterea virusului cu 67% de la prima doză
  • Persoanele vaccinate sunt protejate de boală, dar sunt și mai puțin capabile să o transmită altora
  • Eficacitatea urcă la 82% după a doua doză injectată trei luni mai târziu

Vaccinul anti-Covid al AstraZeneca și al Universității din Oxford reduce transmiterea virusului cu 67% de la prima doză, potrivit unei analize a studiilor clinice în curs de revizuire, ceea ce sustine strategia de vaccinare a guvernului britanic, potrivit 7sur7.

Acest studiu de la Oxford, care nu a fost încă evaluat de către colegi înainte de publicare, indică faptul că nu numai persoanele vaccinate sunt protejate de boală, dar sunt mai puțin capabile să o transmită altora.

Conducatorul studiului, Andrew Pollard, a declarat miercuri pentru BBC că acest vaccin ar putea avea un „impact uriaș” în ceea ce privește transmiterea, precizând în același timp că aceste teste au fost efectuate înainte de apariția variantelor si ca „acest virus încearcă cu orice preț să găsească modalități de a continua să fie transmis „.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Studiul arată o eficacitate împotriva infectiilor de 76% după prima doză, care se menține timp de trei luni. Eficacitatea urcă la 82% după a doua doză injectată trei luni mai târziu.

Aceste elemente susțin strategia guvernului care, pentru a vaccina mai larg, a decis să amâne a doua doză pentru până la douăsprezece săptămâni pentru a ajunge la cât mai mulți oameni posibil.

În prezent sunt utilizate două vaccinuri în țară, cel al AstraZeneca / Oxford și cel al Pfizer / BioNTech, cărora li se vor alătura în primăvară cel al Modernei.

Strategia britanică criticată de europeni

„Acest lucru susține categoric strategia pe care o întreprindem”, a declarat ministrul Sănătății Matt Hancock la BBC. „Arată lumii că vaccinul Oxford funcționează bine”.

Strategia guvernului britanic, care a aprobat vaccinurile în decembrie și a decis să amâne injecția celei de-a doua doze, a fost criticată, în special de Franța. Spre deosebire de Marea Britanie, Franța și Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca după vârsta de 65 de ani, deși agenția europeană l-a aprobat pentru toți adulții.

Alte tari au anunțat marți că nu vor administra vaccinul AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cel puțin temporar.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, crede că britanicii „își asumă foarte multe riscuri în această campanie de vaccinare (…)”.

Înainte de aprobarea sa de către UE, președintele Emmanuel Macron și-a exprimat îndoielile cu privire la vaccinul AstraZeneca: „Astăzi se crede că este practic ineficient pentru cei peste 65 de ani”.

„Ar fi Sfântul Graal al implementării vaccinului la nivel mondial”

Guvernul britanic, care a administrat o primă doză la aproape 10 milioane de persoane, se bazează pe vaccinare pentru a permite ieșirea din izolarea strictă în vigoare în Marea Britanie, puternic afectată de virusul care a ucis peste 108.000 de oameni acolo.

Dacă aceste vaccinuri reduc transmiterea în măsura indicată, va însemna că relaxarea restricțiilor va fi posibilă mai devreme decât dacă ar trebui să așteptăm imunitatea colectivă„, a comentat dr. Gillies O’Bryan-Tear, fost președinte al Facultății de Farmacie Medicament. „Ar fi sfântul graal al implementării vaccinului la nivel mondial„, a adăugat ea.