• Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Sinovac are o eficienţă de 50,4%, fiind la limită pentru a primi aprobare
  • Această eficiență a fost anunțată în urma ultimelor rezultate ale studiilor clinice efectuate în Brazilia
  • Sinovac este o companie biofarmaceutică chineză

Ultimele rezultate, publicate de cercetătorii australieni, arată că vaccinul este mult mai puţin eficient decât sugerau datele iniţiale, cu puţin peste 50%, cât este necesar pentru a primi aviz legal, scrie BBC.

Vaccinul de la Sinovac este unul dintre cele două seruri pe care guvernul brazilian vrea să le achiziţioneze. Sinovac, o companie biofarmaceutică din Beijing, dezvoltă CoronaVac, un vaccin care foloseşte virusul inactiv. Acesta funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar la virus, fără a risca un efect advers grav la boală.

Mai multe ţări, printre care Indonezia, Turcia şi Singapore, au comandat doze din acest vaccin. Săptămâna trecută, cercetătorii de la Institutul Butantan, care a realizat studiile în Brazilia, au anunţat că vaccinul are o eficienţă de 78% împotriva cazurilor „moderate spre severe“ de Covid-19.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Însă marţi, ei au dezvăluit că datele nu includeau informaţiile prelevate de la un grup de „infecţii foarte uşoare“ din rândul celor care au primit vaccinul şi care nu au necesitat asistenţă clinică. Odată cu includerea acestor date, rata eficienţei a scăzut la 50,4%, au spus cercetătorii.

Studiile pentru vaccinul Sinovac, rezultatele diferite în diverse ţări

Totuşi, Institutul Butantan a subliniat că vaccinul este eficient 78% în prevenirea cazurilor uşoare care au avut nevoie de tratament şi 100% eficient în prevenirea cazurilor moderate spre grave.

Luna trecută, cercetătorii turci au spus că vaccinul CoronaVac este 91,25% eficient, în timp ce în Indonezia datele au arătat o eficienţă de 65,3%.