• Vaccinul dezvoltat de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a ajuns în faza III de testare
  • În primele faze vaccinul numit AZD 1222 a generat răspuns imunitar puternic în organismul celor vaccinaţi
  • Compania Astra Zeneca s-a angajat să nu facă profit de pe urma vaccinului pe perioada pandemiei
  • Radu Răşinar, Astra Zeneca: Negocierile nu se poartă separat cu fiecare stat din UE, Comisia Europeană va negocia în numele statelor membre

Vaccinul anti Covid dezvoltat de Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford se află deja în faza a III-a studiilor clinice de mare amploare.

În faza I şi faza II a studiului clinic făcut în Marea Britanie, vaccinul a generat răspuns imunitar puternic în organismul tuturor celor peste 1000 de oameni vaccinaţi şi şi-a dovedit siguranţa.

Astra Zeneca s-a angajat să nu facă profit de pe urma vaccinului anti Covid pe timpul pandemiei. O doză din vaccinul numit AZD1222 va costa aproximativ 2,5 euro în Europa.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Comisia Europeană a ajuns deja la un acord cu compania farmaceutică pentru a achiziţiona vaccinul, dar şi pentru a dona anumite cantităţi ţărilor cu venituri mici şi medii. Contractul prevede achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin de la Astra Zeneca, cu posibilitatea de a mai lua ulterior alte 100 de milioane de doze în numele statelor membre UE.

Prin ce mecanisme va ajunge în România vaccinul dezvoltat de compania Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford? 

Radu Răşinar, director general al Astra Zeneca pentru Europa de Sud – Est ne-a răspuns în scurt timp.

1. Cum va putea avea acces România la acest vaccin?

R.R:  AstraZeneca a anunţat în data de 13 iunie 2020 un nou acord semnat cu Alianţa Europeană pentru Vaccinuri (Inclusive Vaccines Alliance – IVA), coordonată de Germania, Franţa, Italia şi Olanda. Acordul prevede distribuţia a până la 400 milioane de doze din vaccinul pentru prevenţia COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Prin acest acord, IVA îşi propune să accelereze distribuţia vaccinului şi se angajează să ofere acces echitabil tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care doresc să participe la această iniţiativă. IVA în colaborare cu Comisia Europeană (CE) vor negocia pentru vaccinul COVID şi vor avea în vedere toate statele membre, urmărind o repartiţie echitabilă, în funcţie de populaţia fiecărei ţări. Statele membre îşi exprimă direct către IVA şi CE intenţia de a achiziţiona vaccinul. AstraZeneca a informat autorităţile române despre evoluţia cercetărilor privind vaccinul şi despre acordul semnat cu IVA. Prin participare activă la aceste discuţii de informare, confirmăm interesul și implicarea autorităţilor române.

2.  În ce fază sunt discuţiile?

R.R: Negocierile nu se poartă individual cu fiecare stat din UE. Comisia Europeană va coordona şi va negocia cu producătorii, inclusiv cu AstraZeneca, în numele statelor membre. Toate ţările care doresc să facă parte din IVA vor avea acces la vaccin. Până în prezent, s-au încheiat angajamente de furnizare a până la 400 milioane de doze de vaccin către IVA, în colaborare cu CE.

3. De ce anume se ţine cont înainte de a plăti în avans pentru vaccin?

R.R: Acest aspect este în prezent negociat cu Comisia Europeană. Comisia Europeană achiziţionează printr-un mecanism numit Emergency Support Instrument, creat pentru a evita birocraţia unui proces de achiziţie comună. Distribuţia va fi corectă, depinzând de populaţia fiecărei ţări.

4. Este România acum în acest mecanism prin care poate obţine acest vaccin?

R.R: România va putea beneficia de acordul semnat cu IVA, care este acum în discuţie cu Comisia Europeană. Suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii din România, am furnizat informaţiile referitoare la programul de dezvoltare a vaccinului şi cele mai noi date despre acordul cu IVA şi Comisia Europeană.