• Vaccinul Pfizer, produs în colaborare cu compania germană BionTech s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 90 la sută, în faza a treia de testare.
  • Aproape 44.000 de oameni au participat la studiu şi au primit două doze dintr-un placebo sau de vaccin.
  • Din cei care au participat la studiu, la doar 94 vaccinul nu a avut efectul efectul scontat
  • Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.

Vaccinul Covid-19 de la Pfizer și BioNTech funcționează peste așteptări, relatează The Wall Street Journal.Este o zi mare pentru ştiinţă şi pentru umanitate. Primele rezultate ale fazei a treia de testare a vaccinului demonstrează dovezile iniţiale ale eficienţei vaccinului contra Covid-19”, transmite preşedintele Pfizer, Albert Bourla.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech are o eficiență de 90%. Concluzia vine după realizarea unui studiu, în urma căruia majoritatea celor care au fost vaccinați au reușit să nu se infecteze. Comisia Europeană negociază pentru 200 de milioane de doze. Statele Unite au rezervat 100 de milioane de doze.

Pfizer a spus că este pe cale să solicite autorităților de reglementare din Sănătate permisiunea de a vinde vaccinul înainte de sfârșitul acestei luni, dacă datele în așteptare indică faptul că vaccinul este sigur.

Vaccinul nu a avut efectul efectul scontat în cazul a 94 de persoane, dar compania nu e spus câți dintre aceștia au primit vaccinul și câți un placebo.

Descoperirile au venit prea devreme pentru ca cercetătorii să evalueze siguranța vaccinului. U.S. Food and Drug Administration spune că trebuie să efectueze două luni de monitorizare a cel puțin jumătate din subiecții studiului, pentru efectele secundare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Până în prezent, nu au apărut probleme serioase de siguranță în desfășurarea studiului, au spus companiile. Studiul a avut aproape 44.000 de subiecți în SUA și în alte țări.

Vaccinul folosește tehnologia RNA, care utilizează material genetic care face corpul să creeze o proteină din virus, astfel încăt sistemul imunitar recunoaște virusul și învață să îl atace.

Anterior, Pfizer a spus că unii subiecți în studiul său în stadiu incipient al vaccinului au raportat efecte secundare, cum ar fi oboseala, durerile de cap și frisoanele, iar în cele din urmă și-au revenit. Nu au existat efecte secundare grave.

Pentru că vaccinul a fost testat doar câteva luni, nu se știe cât timp durează imunizarea. Pfizer intenționează să monitorizeze pacienții timp de doi ani după a doua doză, pentru siguranța vaccinului.

Compania se pregătește să distribuie vaccinul de la Kalamzoo, în Michigan și Puurs, în Belgia și estimează că va livra 7,6 milioane de doze în fiecare zi. 50 de milioane de doze de vaccin pot fi produse până la sfârșitul acestui an si alte 1,3 miliarde anul viitor.

Comisia Europeana poarta discuții cu Pfizer, dar nu a rezervat încă vaccinul. Sunt contracte pentru un miliard de doze de vaccin produs de AstraZeneca, Johnson & Johnson si Sanofi GSK.