Vaccinul Moderna, nerecomandat persoanelor sub 30 de ani în Franța. Ce spun autoritățile

Doză de vaccin Moderna. Sursa foto: AP/Mediafax Foto


Autoritatea sanitară franceză recomandă să nu se administreze vaccinul Moderna COVID-19 pentru persoanele sub 30 de ani

Autoritatea de sănătate publică din Franța a recomandat ca persoanelor sub 30 de ani să li se administreze vaccinul Comirnaty COVID-19 de la Pfizer, atunci când este disponibil, în locul vaccinului Spikevax de la Moderna, care prezintă riscuri relativ mai mari de probleme cardiace.

Haute Autorite de Sante (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamente, dar care acționează în calitate de consilier pentru sectorul francez al sănătății, a citat riscuri „foarte rare” legate de miocardită, o boală de inimă, care au apărut în datele recente privind vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni.

În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty al Pfizer în comparație cu vaccinul Spikevax al Moderna”, a afirmat HAS în avizul său publicat luni.

Decizia de la Paris a fost luată după ce autoritățile din alte câteva țări, printre care Canada, Finlanda și Suedia, au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă față de Spikevax din cauza unor probleme de siguranță legate de inimă care afectează persoanele mai tinere.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, EMA, a aprobat luna trecută vaccinul de rapel al Moderna pentru toate grupele de vârstă de peste 18 ani, la cel puțin șase luni după a doua doză.

La începutul acestui an, EMA a declarat că a descoperit o posibilă legătură între afecțiunea cardiacă inflamatorie foarte rară și vaccinurile COVID-19, atât din vaccinurile Pfizer, cât și din cele ale Moderna. Cu toate acestea, beneficiile ambelor vaccinuri cu ARNm în prevenirea COVID-19 continuă să depășească riscurile, a declarat autoritatea de reglementare, reluând opinii similare exprimate de autoritățile de reglementare din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

HAS din Franța a precizat că recomandarea sa, care s-ar aplica indiferent de utilizarea vaccinului ca primă, a doua sau a treia doză de „rapel”, va fi valabilă până când se vor cunoaște mai multe descoperiri științifice în această privință.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vârsta de peste 30 de ani, autoritatea a recomandat în mod explicit utilizarea vaccinului Moderna, afirmând că eficacitatea acestuia este ușor superioară.