• Danezii și suedezii sub 18 ani se pot vaccina în continuare cu Moderna, fără griji.
  • Declarația de miercuri a fost o eroare de comunicare.
  • Acțiunile Moderna au scăzut cu 4,9% în urma informației eronate, transmite Reuters.

Agenția Daneză de Sănătate a declarat vineri că oferă în continuare vaccinul COVID-19 al Moderna pentru tinerii sub 18 ani și că declarația de miercuri, care sugera o suspendare, a fost de fapt o eroare de comunicare.

„Agenția daneză pentru sănătate continuă să evalueze că ambele vaccinuri COVID-19, atât cel de la Pfizer/BioNTech, cât și cel de la Moderna, sunt vaccinuri foarte eficiente care au un loc important în programul general de vaccinare din Danemarca”, a declarat agenția.

Miercuri, Suedia a precizat că va întrerupe utilizarea vaccinului de la Moderna pentru persoanele născute în 1991 sau mai târziu, deoarece datele au indicat o creștere a numărului de miocardite și pericardite în rândul tinerilor care au fost vaccinați.
Practic s-au stopat dozele de vaccin pentru grupele de vârstă mai tinere, după ce au fost raportate posibile efecte secundare cardiovasculare rare.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Medicii spun că afecțiunile implicau o inflamație a inimii sau a mucoasei acesteia în rândul tinerilor, dar acestea sunt de obicei cazuri ușoare și indivizii tind să se recupereze în scurt timp în urma tratamentului standard și a repausului.

Vaccinarea este cea mai bună soluție pentru a evita riscul de miocardită

Riscul de miocardită este substanțial crescut pentru cei care contractează COVID-19, iar vaccinarea este cea mai bună modalitate de a se proteja împotriva acesteia.

În urma erorii de comunicare, acțiunile Moderna au scăzut cu 4,9%, sau 16,08 dolari, la 316,11 dolari, în cursul zilei de meircuri.

Potrivit unui studiu american care nu a fost încă supus evaluării colegiale, tinerii de sex masculin sub 20 de ani au un risc de până la șase ori mai mare de a dezvolta miocardită după ce au contractat COVID-19 decât cei care au fost vaccinați.

Danemarca a declarat că, deși a folosit vaccinul Pfizer/BioNTech ca opțiune principală pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna la persoanele sub 18 ani, în conformitate cu un „principiu de precauție”.