• Vaccinul Pfizer are eficiență de 92% în fața formelor grave de boală
  • Studiul din Israel a fost făcut pe mai mult de un milion de vaccinați
  • Adrian Marinescu: „Avem o probabilitate foarte mare de a nu ne îmbolnăvi și de a nu face forme severe

Vaccinul Pfizer BioNtech are eficiență de 92% în fața formelor grave de boală. Studiul realizat de medicii din Israel mai arată că serul a dovedit o reducere cu 94% a ratei infecției cu simptome.

Mai mult, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă, inclusiv la persoanele de peste 70 de ani.

Este o diferență între eficacitate și eficiență. Datele din studiile clinice se referă la eficacitate, și știam că în cazul vaccinului Pfizer BioNtech aveam chiar 95%. Faptul că în urma experienței celor care s-au vaccinat vorbim de eficiență, care este absolut comparabilă, nu face altceva decât să ne ducă la următoarea idee: în practică, în momentul în care ne imunizăm, avem o probabilitate foarte mare de a nu ne îmbolnăvi și de a nu face forme severe.”, a explicat Adrian Marinescu, infecționist la Institutul „Matei Balș”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ce se schimbă în cazul persoanelor de peste 65 de ani

În cazul persoanelor de peste 65 de ani, exista un risc mai mare să nu aibă un răspuns imun corespunzător, să nu obțină anticorpii care oferă protecție. Faptul că la nivelul vaccinului Pfizer, indiferent de vârstă, este acest răspuns imun eficient, nu face decât să încurajeze, pentru că indiferent de vârstă oamenii se pot vaccina și pot să nu se îmbolnăvească și să nu facă forme severe.”, a mai adăugat medicul Adrian Marinescu.