• Cercetătorii de la mai multe universități contestă datele rușilor cu privire la vaccinul anti-COVID-19, numit „Sputnik-V”
  • Oamenii de știință spun că mai mulți voluntari pe care a fost testat vaccinul au avut niveluri identice de anticorpi
  • Criticile sunt respinse, însă, de Institutul Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul

Vaccinului experimental „Sputnik-V” este pus la îndoială de 26 de oameni de știință, majoritatea de la universități din Italia. Ei au semnat o scrisoare deschisă în care pun sub semnul întrebării corectitudinea datelor prezentate în rezultatele testelor preliminare ale acestui vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși, scrie Reuters.

Rusia a publicat vineri rezultatele testelor din fazele I / II, la care au participat 76 de persoane și care au fost realizate în lunile iunie și iulie. Participanții au avut un răspuns imun pozitiv și nu au avut efecte secundare grave, au spus autorii studiilor.

Datele rușilor au fost publicate în jurnalul medical internațional „The Lancet”, iar oamenii de știință contestatari spun că în cadrul referatului au observat date care păreau puțin probabile.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mai exact, semnatarii scrisorii deschise spun că rezultatele studiilor de fază I / II arătau că mai mulți participanți au raportat niveluri identice de anticorpi.

Pe baza unor simple evaluări probabilistice, este foarte puțin probabil să observi atât de multe puncte de date păstrate în experimente diferite”, spun cercetătorii semnatari.

Cu toate acestea oamenii de știință au spus că își bazează concluziile pe rezumate ale datelor rezultatelor testelor rusești, publicate în revistă, mai degrabă decât pe datele originale în sine.

„În lipsa datelor numerice originale, nu se pot trage concluzii definitive cu privire la fiabilitatea datelor prezentate, în special cu privire la aparentele suprapuneri detectate”, se arată în scrisoare.

Institutul Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul, respinge criticile

Rezultatele publicate sunt autentice și exacte și au fost examinate de cinci recenzori de la The Lancet”, a spus directorul adjunct al institutului, Denis Logunov.

Conform sursei citate, institutul său a trimis revistei The Lancet toate datele brute despre rezultatele studiului.

Am prezentat în mod specific datele care au fost produse (de studiu), nu datele care ar trebui să îi mulțumească pe experții italieni”, a declarat Logunov.

Naor Bar-Zeev, director adjunct la Școala de Sănătate Publică John Hopkins Bloomberg, care a analizat datele rusești, a susținut analiza cercetării pe care a întreprins-o: „Știința trebuie să mențină un echilibru între neîncredere, scepticism și încredere”.

Rezultatele sunt plauzibile și nu foarte diferite de cele observate cu alte produse vectorizate AdV”, a spus el. În concluzie, spune Bar-Zeev, „nu am văzut niciun motiv să mă îndoiesc de legitimitatea acestor rezultate față de altele pe care le-am citit și le-am analizat”. 

O purtătoare de cuvânt a Lancet a declarat că revista i-a invitat pe autorii studiilor să răspundă la întrebările adresate în scrisoarea deschisă.

Faza a treia a studiului clinic, în care vor fi implicați 40.000 de participanți, a fost lansată pe 26 august și la aceasta s-au înscris deja aproximativ 31.000 de persoane, după cum a declarat ministrul Sănătății Mihail Murașko.