• Spania aproape a terminat de produs propriul vaccin împotriva COVID.
  • Vaccinul se află în ultima fază de testare.
  • Aproximativ 3.000 de persoane cu vârsta de peste 16 ani s-au oferit voluntare.

Vaccinul spaniol împotriva COVID este în ultima fază de testare. Serul este produs de către compania Hipra, care promite o eficiență mai bună împotriva variantei Omicron decât vaccinul fabricat de Pfizer.

Vaccinul a intrat în ultima fază de testare, decizia fiind aprobată de către Agenția Spaniola a Medicamentului. Pentru a treia etapă, aproximativ 3.000 de persoane de peste 16 ani s-au oferit voluntare. Vaccinul va fi administrat ca doză de rapel a altor scheme ce au fost, deja, efectuate.

Acesta este ultimul pas de care este nevoie, pentru ca cererea de autorizare să fie depusă la Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă ultima etapă va avea succes, vaccinul ar putea intra pe piață în perioada mai-august 2022. Mai mult decât atât, până la finalul anului, 600 de milioane de doze ar putea fi produse și dublate anul viitor.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Când se va putea intra în posesia vaccinului

Modul în care vaccinul a fost creat a fost influențat de mutațiile pe care virusul le-a suferit de-a lungul timpului. Primele teste au demonstrat că vaccinul oferă protecție împotriva Omicron. Serul nu necesită preparate speciale și poate fi păstrat între 2 și 8 grade.

20 de spitale vor găzdui stilul clinic: 1 în Italia, 2 în Portugalia și 17 în Spania. Monitorizarea voluntarilor se va întinde pe 52 de săptămâni, dar rezultatele finale vor veni mult mai repede. Compania Hipra crede că Europa va cere să intre în posesia vaccinului pe care îl dezvoltă, odată ce va primi aprobarea.

„Acesta este un vaccin care ia deja în considerare variante (ale coronavirusului). Secvența de antigen a acestui vaccin include deja variante (deci ar putea fi reproiectată), ceea ce înseamnă că avem o perspectivă bună în ceea ce privește capacitatea de a acoperi variantele viitoare”, a spus Elia Torroella, Vicepreședinte Hipra și Șef de Cercetare și Dezvoltare, pentru Reuters.