• Autoritățile din domeniul sănătății publice spun că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor.
  • Multe articole și postări pe rețelele de socializare susțin că datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinurile reduc speranța de viață cu până la 24 de ani.
  • Acest lucru este fals; experții au declarat conform AFP că nu există statistici sau cercetări care să susțină aceste afirmații.

Autoritățile din domeniul sănătății publice spun că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor, dar articole și postări pe rețelele de socializare susțin că datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinurile reduc speranța de viață cu până la 24 de ani. Acest lucru este fals; experții au declarat conform AFP că nu există statistici sau cercetări care să susțină aceste afirmații.

Datele CDC arată că multiplele vaccinuri împotriva coronavirusului pot reduce cu până la 24 de ani durata de viață preconizată a unei persoane” , se arată într-un tweet din 10 februarie 2023.

AFP a mai verificat anterior Natural News pentru că a răspândit dezinformări despre vaccinuri. Articolul din 9 februarie al site-ului susține că vaccinurile Covid-19 sunt o otravă genetică cu acțiune lentă” .

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Afirmația s-a răspândit în altă parte pe Twitter și Facebook, inclusiv în limba spaniolă. Multe dintre postări fac trimitere la articole din The Expose și News Punch, ambele verificate de AFP de numeroase ori.

Articolele citează un studiu al Cleveland Clinic intitulat „Eficacitatea vaccinului bivalent Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)” . Documentul pre-print din 23 februarie 2023 a constatat că vaccinul, care include o componentă a variantei omicron, a oferit o protecție modestă” pentru cei peste 50.000 de angajați incluși în cercetare.

Dar studiul nu analizează speranța de viață – iar presupusele date CDC citate în articole nu sunt disponibile.

Nu am cunoștință de niciun fel de date CDC care să sugereze o reducere a speranței de viață asociată cu vaccinarea împotriva Covid-19 sau a oricărui alt vaccin” , a declarat Richard Watanabe, profesor de științe ale populației și sănătate publică la Universitatea din California de Sud, într-un e-mail din 9 martie.

Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară al Universității Johns Hopkins, a declarat că afirmațiile sunt complet inexacte și deconectate de realitate” .

Deși au existat unele dezbateri științifice cu privire la amprenta imunologică care poate influența susceptibilitatea la infecții, în realitate, nu a existat nimic care să arate o creștere a ratei de deces la persoanele vaccinate”, a declarat el într-un e-mail din 9 martie.

AFP a dezmințit anterior afirmațiile potrivit cărora vaccinurile Covid-19 provoacă moartea.

Nu există date pentru 2022

Articolele susțin că datele CDC indică faptul că rata generală a mortalității în SUA a crescut cu șapte procente între 2021 și 2022.

Dar agenția nu a raportat încă datele privind mortalitatea pentru 2022″ , a declarat John Grabenstein, director de comunicare științifică la Immunization Action Coalition, o organizație non-profit care lucrează pentru a crește ratele de vaccinare.

Datele privind mortalitatea din toate cauzele includ supradoze de medicamente, accidente rutiere, sinucideri și multe lucruri care în mod clar nu au legătură cu vaccinarea – deci nu este un indicator specific chiar dacă ar fi disponibile” , a declarat el într-un e-mail din 9 martie.

În 2021, speranța de viață în SUA a scăzut într-adevăr de la 77 la 76,1 ani. Această prăbușire, împreună cu o scădere de 1,8 ani în anul anterior, a fost cea mai mare scădere de doi ani a speranței de viață din 1921-1923 „, potrivit CDC.

Scăderile speranței de viață din 2019 sunt în mare parte determinate de pandemie” , a declarat agenția în rezumatul unui raport din august 2022. Decesele Covid-19 au contribuit la aproape trei sferturi sau 74% din declinul din 2019 până în 2020 și 50% din declinul din 2020 până în 2021″ .

În plus, un procent estimat de 16% din declinul dintre ultimii doi ani s-a datorat creșterii numărului de decese cauzate de accidente/leziuni neintenționate”, potrivit CDC – din care decesele cauzate de supradoze de medicamente au reprezentat aproape jumătate.

Studiul a fost prezentat greșit

Lucrarea distribuită online este o preimprimare, ceea ce înseamnă că nu a fost încă evaluată de către colegi și publicată într-o revistă științifică. Nabin Shrestha, specialist în boli infecțioase la Cleveland Clinic și autorul corespondent, a declarat că studiul nu a examinat spitalizarea sau decesul”.

Este incorect să se afirme că studiul nostru a constatat un risc crescut de spitalizare sau de deces odată cu creșterea dozelor de vaccin” , a declarat el într-un e-mail din 15 martie.

Cercetătorii au găsit o corelație pozitivă între dozele de vaccin Covid-19 și riscul de infecție, dar Shrestha a avertizat că observația „nu dovedește neapărat că vaccinul este cauza acestui risc crescut” .

Paul Offit, director al Centrului pentru Educație în domeniul vaccinurilor de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a declarat că alți factori importanți includ vârsta și condițiile de sănătate preexistente.

Cel mai probabil, persoanele care aleg mai multe doze sunt persoane cu un risc mai mare de îmbolnăvire, nu doar Covid-19″ , a declarat el la 9 martie. „Sunt mai expuși la risc pentru că sunt mai în vârstă, pentru că au comorbidități – sunt mai fragili din punct de vedere medical sau mai imunocompromiși” .

Benjamin Neuman, profesor de biologie la Texas A&M University, a declarat că afirmațiile împărtășite online sunt răstălmăcite pentru a se potrivi cu o narațiune anti-vaccin” .

Nu văd nicio dovadă că cineva cu competențe în statistică, biologie sau fiziologie a fost implicat în alcătuirea acestui material” , a declarat el pe 2 martie.

CDC și US Food and Drug Administration au identificat nouă decese ca fiind asociate din punct de vedere cauzal” cu vaccinul Covid-19 de la Johnson & Johnson, care a fost legat de o afecțiune rară de coagulare a sângelui. CDC recomandă vaccinurile de la Pfizer sau Moderna în detrimentul celor de la Johnson & Johnson.