• Variola maimuței nu va fi următorul COVID-19.
  • Cu toate acestea, SUA au declarat variola maimuței o urgență națională de sănătate publică la 4 august 2022, după ce epidemia a înflorit și a ajuns la mii de infecții, cu cazuri în aproape toate statele.
  • Unul dintre motivele pentru care experții în sănătate nu se așteptau ca variola maimuței să se răspândească atât de mult este faptul că SUA aprobase anterior două vaccinuri pentru acest virus.

Variola maimuței nu va fi următorul COVID-19. Cu toate acestea, SUA au declarat variola maimuței o urgență națională de sănătate publică la 4 august 2022, după ce epidemia a înflorit și a ajuns la mii de infecții, cu cazuri în aproape toate statele.

Unul dintre motivele pentru care experții în sănătate nu se așteptau ca variola maimuței să se răspândească atât de mult este faptul că SUA aprobase anterior două vaccinuri pentru acest virus.

Maureen Ferran, virusolog la Rochester Institute of Technology, a urmărit cele două vaccinuri care pot proteja împotriva variolei maimuțelor.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Care sunt vaccinurile disponibile împotriva variolei maimuței?

În prezent, în SUA sunt aprobate două vaccinuri care pot oferi protecție împotriva variolei maimuțelor. Unul este vaccinul Jynneos – cunoscut sub numele de Imvamune/Imvanex în Europa și celălalt este ACAM2000, un vaccin mai vechi împotriva variolei.

Vaccinul Jynneos este produs de o companie mică din Danemarca, Bavarian Nordic. Vaccinul este destinat prevenirii variolei și a variolei maimuțelor la adulții cu vârste de 18 ani și peste care prezintă un risc ridicat de infectare cu oricare dintre aceste virusuri. A fost aprobat în Europa în 2013 și de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA în 2019.

Administrat în două doze la patru săptămâni distanță, vaccinul Jynneos conține un virus viu vaccinia. Vaccinia infectează în mod normal bovinele și este un tip de poxvirus, o familie de virusuri care include variola și variola maimuțelor. Virusul din acest vaccin a fost atenuat astfel încât nu mai este capabil să se reproducă în celule.

Acest vaccin este bun pentru a-i proteja pe cei care prezintă un risc ridicat de variolă a maimuței de a se infecta înainte de expunere. De asemenea, poate diminua severitatea bolii după infectare. Se știe că este eficient atât împotriva variolei, cât și a variolei maimuțelor. Până la recenta epidemie de variolă a maimuțelor, acest vaccin era administrat în principal lucrătorilor din domeniul sănătății sau persoanelor care au avut o expunere confirmată sau suspectată la variola maimuțelor.

Vaccinul ACAM2000 a fost aprobat de FDA în 2007 pentru protecția împotriva variolei. Acest vaccin se bazează, de asemenea, pe virusul vaccinia, dar versiunea virusului vaccinia din vaccinul ACAM2000 este capabilă să se reproducă în celulele unei persoane. Din acest motiv, vaccinul ACAM2000 poate fi asociat cu efecte secundare grave. Acestea pot include infecții severe ale pielii, precum și probleme cardiace care pot pune în pericol viața persoanelor vulnerabile. O altă problemă potențială a vaccinului ACAM2000 este faptul că este mai complicat de administrat în comparație cu o injecție normală.

Cât de eficiente sunt aceste vaccinuri?

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, nu există încă date disponibile privind eficacitatea nici unuia dintre aceste vaccinuri în cazul actualului focar de variolă a maimuțelor. Cu toate acestea, există date mai vechi disponibile din studii pe animale, studii clinice și studii efectuate în Africa.

O serie de studii clinice efectuate în timpul procesului de aprobare a vaccinului Jynneos arată că, atunci când este administrat unei persoane, acesta declanșează un răspuns puternic al anticorpilor, la fel ca și vaccinul ACAM2000. Un studiu suplimentar realizat pe primate neumane a arătat că animalele vaccinate care au fost infectate cu variola maimuței au supraviețuit în proporție de 80% până la 100%, în comparație cu o supraviețuire de zero până la 40% la animalele nevaccinate.

O altă utilizare a vaccinului Jynneos este ca profilaxie post-expunere, sau PEP. Acest lucru înseamnă că vaccinul poate fi eficient chiar și atunci când este administrat după expunerea la virus. Deoarece virusul variolei maimuțelor incuba în corpul unei persoane timp de șase până la 14 zile, organismul unei persoane care primește vaccinul Jynneos la scurt timp după ce a fost expus va produce anticorpi care pot ajuta la combaterea infecției și la protejarea împotriva unui caz grav de variolă maimuțelor.

Vaccinul antivariolic protejează împotriva variolei maimuței?

Potrivit CDC, un vaccin antivariolic anterior oferă o anumită protecție împotriva variolei maimuțelor, deși această protecție scade în timp. Experții recomandă ca orice persoană care a fost vaccinată împotriva variolei cu mai mult de trei ani în urmă și care prezintă un risc crescut de variolă să se vaccineze împotriva variolei maimuțelor.

Cine ar trebui să se vaccineze?

La nivel național, orice persoană care a avut un contact apropiat cu o persoană infectată, care are un sistem imunitar slăbit sau care a avut dermatită sau eczemă este eligibilă pentru un vaccin Jynneos.

De asemenea, unele administrații locale și de stat pun la dispoziție vaccinuri pentru persoanele din comunitățile cu risc mai mare de variolă de maimuță. De exemplu, orașul New York permite bărbaților care fac sex cu bărbați și care au avut mai mulți parteneri sexuali în ultimele 14 zile să se vaccineze.

Care este aprovizionarea cu vaccinul Jynneos?

Începând cu 29 iulie 2022, puțin peste 300.000 de doze au fost expediate către punctele de îngrijire sau administrate. Alte 700.000 au fost deja alocate statelor din SUA. Cu toate acestea, cererea depășește cu mult oferta. Oficialii din domeniul sănătății publice recunosc faptul că deficitul de aprovizionare cu vaccinuri a dus la cozi lungi și la clinici care au fost nevoite să se închidă atunci când au rămas fără vaccinuri. Problemele au fost amplificate de problemele tehnice ale sistemelor de rezervare online, în special în New York.

Pentru a contribui la creșterea aprovizionării, SUA a comandat aproape 7 milioane de doze de vaccin Jynneos, care ar trebui să sosească în următoarele luni.

Cum rămâne cu utilizarea unei singure doze de Jynneos?

Deși oficialii federali din domeniul sănătății sfătuiesc să nu se rețină a doua doză, unele locuri – inclusiv Washington, D.C. și New York City rețin a doua doză până când vor fi disponibile mai multe. Această strategie este folosită și în Marea Britanie și Canada pentru a vaccina cât mai multe persoane cel puțin o singură dată.

Un studiu anterior a raportat că o singură injecție cu vaccinul Jynneos a protejat maimuțele infectate cu variola maimuțelor și că această protecție a durat cel puțin doi ani. Dacă acest lucru se confirmă în lumea reală, ar susține renunțarea la a doua doză în favoarea imunizării mai multor americani. Acest lucru ar fi esențial, deoarece mulți experți în sănătate se așteaptă ca virusul să continue să se răspândească, ceea ce va crește și mai mult cererea de vaccin.