• Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a povestit la Aleph News cum ne vom vaccina.
  • Vaccinul vine și în România. Și vine mai repede decât ne așteptam.
  • Zece mii de vaccinuri primim înainte de sfârșitul anului. Acestea vor ajunge la 5000 de medici
  • Iar acestea vor ajunge la cadrele medicale din linia întâi.

Săptămâna viitoare, Agenția Europeană a Medicamentului va lua o decizie în acest sens, după care primele doze vor porni către noi și către toate celelalte state membre. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare de la noi, a spus pentru Aleph News când ne vom putea vaccina

”Din estimările noastre, probabil că pe 23 decembrie AEM va emite autorizarea condiţionată de punere pe piaţă pentru primul producător, pentru BioNTech Pfizer, ori din acel moment, în următoarele zile vor livra prima tranşă simbolică în fiecare ţară membră a UE în aceeaşi zi.

Această tranşă simbolică reprezentând 10.000 de doze necesare vaccinării unui număr de aproape 5.000 de persoane şi se va începe cu vaccinarea personalului medical şi se începe cu cele 10 spitale de linia întâi, conform ordinului 555 al Ministrului Sănătăţii din acest an.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Este cât se poate de obiectiv şi de corect ca acele spitale să poată primi necesarul de vaccin pentru asigurarea protecţiei personalului propriu. Nu e nimeni obligat. Repet, vaccinarea este gratuită, voluntară, nu este obligatorie.

Conform aceluiaşi ordin, sunt spitalale de suport, spitalele de faza a doua, destinate îngrijirii persoanelor cu Covid-19, sunt în jur de 270 de spitale. Ideea este că în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, pentru luna ianuarie avem un calendar de livrare, estimate la 600.000 de doze, necesar pentru vaccinarea unui număr de circa 300.000 de persoane.

În februarie, vorbim de peste 800.000 de doze. Deci undeva în ianuarie-februarie vom avea o acoperire a întregului sistem medical şi medico-social.

Avem o strategie de vaccinare deja publicată, deja adoptată, inclusiv la nivelul CSAT-ului prin Hotărâre de Guvern, în care se prevede foarte clar că acele activităţi esenţiale, printre care sunt şi personalul din învăţământ, sunt incluse în etapa a doua de vaccinare, adică imediat după personalul medical, alături de celelalte activiţăţi esenţiale şi personalul vulnerabil, personalul la risc.

Avem un registru național electronic al vaccinărilor. Un registru care funcţionează de 10 ani şi este destinat pentru programul de vaccinare al copiilor. În momentul acesta a fost creat deja un modul special Covid pentru vaccinarea împotriva Covid-19. Practic, acest registru ne permite evaluarea în timp real a persoanelor vaccinate, a persoanelor aflate la prima doză, la rapel, a reacţiilor adverse post-vaccinale care pot să apară la nivelul centrului de vaccinare.

Avem o evidenţă a stocurilor. Vom avea o evidenţă reală a nivelului de acoperire vaccinală. Toate aceste informaţii se vor genera practic din această bază informatică foarte mare. De asemenea, vaccinarea propriu-zisă se va realiza în centre de vaccinare, amenajate în unităţi sanitare şi în afara unităţilor sanitare şi fiecare persoană va fi programată într-o platformă unică de programare, care de asemenea, urmează să fie gata în perioada imediat următoare. Ea este în lucru. Sunt detalii tehnice, care se discută etapă cu etapă.

Etapa de monitorizare şi raportare a efectelor adverse este una extrem de importantă şi încurajăm identificarea şi raportarea oricăror reacţii adverse şi practic fiecare beneficiar, fiecare persoană vaccinată care dezvoltă anumite reacţii adverse, uşoare, sau de intensitate care necesită atenţie medicală, prin intermediul medicului de familie se raportează în platforma reacţiilor adverse de la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, unde există două modalităţi. Atât persoanele vaccinate pot să facă această raportare, cât şi alte categorii profesionale din sistemul de sănătate, farmacişti, medici, asistenţi, care dacă identifică o anumită reacţie adversă, por să o raporteze. Este obligatoriu să avem acets sistem de monitorizare şi de raportare a reacţiilor adverse.

Nu achiziţionăm noi, CE a încheiat un contract cu 6 companii producătoare diferite, în ideea de a avea un portofoliu cât mai larg de vaccinuri, aşa încât populaţia să aibă acces cel puţin la un vaccin, care să îndeplinească criteriile cerute de agenţiile de reglementare, adică siguranţă, calitate şi eficacitate.

Vaccinurile, în momentul în care vom avea un calendar clar al livrărilor, avem aceste subcategorii deja stabilite şi se va face livrarea în centrele de vaccinare din spitale, în momentul în care vom avea aceste vaccinuri. Avem identificate centrele de vaccinare din fiecare unitate sanitară. La aceste centre mai mari vor fi arondate şi alte categorii de unităţi medicale, sanitare, care îşi vor programa persoanele pentru vaccinare. Vă pot spune 2 principii mari. În spitalele Covid se va asigura vaccinarea personalului propiu, iar în unităţile sanitare non-Covid, se va asigura pe lângă vaccinarea personalului propriu şi vaccinarea altor categorii de personal medical, din alte unităţi care vor fi arondate către aceste centre de vaccinare.

Probabil că vorbim de luna martie, aprilie, repet, vorbim de disponibilitatea vaccinurilor, care este direct dependent de numărul companiilor producătoare, care vor primi autorizare. Cu cât vor fi mai multe companii, cu atât canitatea de vaccin disponibilă va fi mai mare şi atunci vom putea să trecem mai repede la etapele următoare de vaccinare.

În etapa a doua este prevăzută categoria persoanelor la risc, adică persoane de peste 65 de ani, respectiv, indiferent de grupa de vârstă, persoanele cunoscute cu boli cronice, care cresc riscul de apariţie a unei forme severe de îmbolnăvire prin Covid-19. Deci din acest punct de vedere, există aceste subcategorii deja stabilite şi există o listă a bolilor cronice care prioritizează persoanele în vederea vaccinării.

În etapa a treia, cea adresată populaţiei generale, vor fi disponibile centrele de vaccinare, în afara unităţilor sanitare, unde în baza programării, fiecare persoană se va programa spre vaccinare.

Chiar la acest moment, resursa de personal va fi asigurată de mai multe ministere şi autorităţi centrale şi locale şi aici mă refer la personal din reţeaua Ministerului Sănătăţii, vorbim de medici de familie, medici epidemiologi, medici de medicină şcolară, asistenţi comunitari, alte categorii de asistenţi medicali, la care se adaugă personalul din ministerele cu reţeta sanitară proprie, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, care vor crea practic aceste echipe de vaccinare. Vom avea un cadru legal prin care personalul vaccinator va fi remunerat pentru aceste categorii de persoane, care îşi desfăşoară activitatea în centrele de vaccinare.

Vor fi categorii de personal medical, care vor desfăşura activitate pe bază de voluntariat şi vă dau exemplul medicilor rezidenţi şi al studenţilor la Medicină, care şi-au exprimat dorinţa de a participa ca voluntari în aceste centre de vaccinare.

Este în dezbatere, este un proiect de ordonanţă de urgentă care va fi adoptat în momentul în care vom depăşi etapa unui guvern interimar, prima etapă este oricum cea adresată personalului medical, centrele de vaccinare din cadrul unităţilor sanitare vor fi deservite de personalul propriu din acele unităţi. Și aceasta ţine de etapa a 2-a, a 3-a, când ne adresăm deja populaţiei la risc, persoanelor care deservesc activităţi esenţiale şi populaţiei generale.

România trebuie să fie pregătită. În momentul actual, sunt multe activităţi deja finalizate, sunt de asemenea care urmează să se finalizeze către sfârşitul săptămânii şi începutul săptămânii viitoare. Ce vă pot garanta, România va fi pregătită pentru demararea activităţilor de vaccinare imediat după ce vom avea un vaccin disponibil în ţară, respectiv primă etapă este cea adresată lucrătorilor din sistemul medical şi medico-social.

Ar trebui să vaccinăm circa 60-70% din populaţia eligibilă, adică care nu are contraindicaţie la vaccinare, iar din acest punct de vedere, noi avem o perioadă estimată de circa 6-7 luni de la momentul începerii efective a activităţilor de vaccinare.” a declarat Valeriu Gheorghiță la Aleph News.