• Testele cu salivă din școli au scopul de a reduce transmisibilitatea
  • Rata de internare în spital este de 6 persoane din 1000 de copii simptomatici
  • Rata de internare în Terapie Intensivă este de 6 persoane din 10.000 de copii simptomatic
  • Prioritare acum pentru România sunt vaccinarea adulților și persoanelor vulnerabile
  • Majoritatea copiilor chiar dacă nu fac forme grave, transmit virusul foarte ușor
  • Interviul cu V.Gheorghiță: astăzi, ora 20.00, în OFF/OnTheRecord, pe Aleph News


În România, testele cu salivă au bulversat școlile, profesorii dar și părinții. De ce sunt ele importante? Pentru că au un rol de „screening”, îți spune Valeriu Gheorghiță. Le poate face oricine foarte ușor, sunt non invazive și îi identifică din timp cei care pot transmite virusul în comunitate.

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV: „Avantajul testelor de salivă este ușurința cu care se efectuează, rapiditatea rezultatului și faptul că nu necesită neapărat prezența unui cadru medical care să efectueze testarea și sunt non invazive. Chiar dacă performanța rezultatului nu este maximală, nu este comparabilă cu a unui test PCR totuși va identifica cel puțin o parte importantă din persoanele care în mod real sunt infectate. Și atunci, din acest punct de vedere, persoanele care vor avea un rezultat pozitiv ele necesită oricum confirmare printr-un test de tip PCR”

Vaccinarea copiilor rămâne un subiect sensibil în România, dar nu și pentru celelalte state. America și-a vaccinat deja peste 3 milioane de copii, Viena face asta și a anunțat și Italia. Ce îți spune Valeriu Gheorghiță? Gândește-te că dacă ai un copil cu boli cronice, el are de 12 ori mai multe șanse să fie spitalizat și de 19 ori mai multe șanse să ajungă la ATI, dacă nu îl vaccinezi.

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV: „Deci ca să vă răspund, cred că faptul că azi avem un prim vaccin care are autorizare inclusiv pentru grupa de vârstă 5-11 ani, cel de la compania BioNTech Pfizer, este un lucru cât se poate de bun, cel puțin pentru categoria de copiii care sunt cu afecțiuni cronice în evidență. Pentru că vorbim de copii parte dintre ei vulnerabili – care au diabet, obezitate, boli cardiovasculare, boli neurologice și care au nevoie să stea în comunitate, să meargă la școală, fără teama că dacă se îmbolnăvesc pot face o formă gravă de boală și părinții stau într-o teamă permanentă legată de prezența copilului în comunitate”

Urmărește interviul cu Valeriu Gheorghiță, astăzi, de la ora 20.00, în emisiunea OFF/OnTheRecord, numai pe Aleph News.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT