• Valeriu Gheorghiță evită o discuție pe tema introducerii green pass-urilor, pe modelul celui implementat în Franța, de exemplu.
  • Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare consideră că vaccinurile și-au dovedit eficacitatea și spune că oamenii nu mai pot invoca motivele legate de siguranță și că ar trebui să se imunizeze din convingere, nu să fie constrânși.

„Este prematur să discutăm această abordare”, a răspuns Valeriu Gheorghiță, întrebat dacă este oportună introducerea green pass-ului și în România.

„Eu rămân la părerea că informarea medicală este cea mai importantă măsură prin care noi putem să creștem nivelul de conștientizare în rândul cetățenilor vizavi de importanța vaccinării și a respectării măsurilor de prevenție. Măsurile restrictive, testarea, sunt măsuri cu caracter temporar, nu ne pot asigura stabilitate epidemiologică pe termen mediu și lung”, a subliniat medicul.

El a adăugat că „pentru a avea această stabilitate, nu putem să trăim la nesfârșit în izolare cu restricții, nu putem trăi la nesfârșit cu teama că ne îmbolnăvim și ajungem la spital”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Avem la îndemână vaccinarea, s-a dovedit eficientă. Este o măsură sigură. Trebuie să înțelegem că este singura cale prin care putem, până la urmă, să ne vedem liniștiți de viața noastră, să ne întâlnim cu prietenii, rudele, colegii fără să mai stăm cu teama că îi îmbolnăvim pe alții, care pot să aibă o evoluție nefavorabilă”, a atras atenția coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Toate aceste lucruri sunt în acest moment deja stabilite, există dovezi în acest sens, sunt peste 4 miliarde de doze administrate la nivel mondial. Nu mai putem invoca motivele legate de siguranță, de teama de reacții adverse, pentru că este deja definit profilul de reacții adverse. Nu se mai așteaptă nimeni să apară semnale de siguranță care să schimbe încrederea oamenilor în vaccinare. Ca atare, cred că lucrurile sunt cumva stabilite”, a completat el.

Valeriu Gheorghiță a mai spus, joi, la Aleph News că „de altfel, Pfizer urmează să obțină autorizarea definitivă, nu condiționată, pentru vaccinul pe care îl folosim de atâtea luni bune”.

„Lucrurile intră într-o situație absolut normală și cred că trebuie să înțelegem că este nevoie acum să ne vaccinăm pentru a evita un val mare de îmbolnăvire în perioada următoare”, a atras atenția medicul militar.