• Valeriu Gheorghiță a răspuns întrebării „Ne vom întoarce la masca de protecție atunci când va veni valul patru?“.
  • Trebuie să purtăm masca în zonele aglomerate unde riscul de infectare este mare, spune medicul.

Odată cu venirea valului patru de pandemie în România, pe buzele tuturor apare întrebarea: „Ne vom întoarce la masca de protecție atunci când va veni valul patru?“. Valeriu Gheorghiță a dat un răspuns în acest sens.

Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“, a explicat Valeriu Gheorghiță, la un post TV.

Totuși, medicul spune că este dificil de stabilit care va fi situația în viitor, în cazul în care va apărea valul patru.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Devine vaccinarea obligatorie?

Pe de altă parte, Gheorghiță asigură că vaccinarea va rămâne voluntară: „Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește“.

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut“, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.