• Circa șase milioane de persoane s-au imunizat prin vaccin sau boală în România.
  • Mihai Marcu, CEO MedLife Group: Valul patru este mai aproape decât se credea inițial.
  • O persoană infectată cu tulpina Delta contaminează în medie alte 6.8 persoane.

Bucuria valurilor de la mare poate fi luată curând de valul patru al pandemiei. E avertismentul dat românilor după un studiu făcut chiar pe ei.

Un studiu asupra cifrelor imunizării colective conchide că valul patru ar putea lovi România în cel mult o lună – cu efecte grave și posibil reveniri ale restricțiilor. Tulpina Delta e de vină, avertizează medicii. Spun că o persoană infectată cu tulpina Delta contaminează, în medie, alte aproape 7.

Studiul efectuat în România arată că peste 60% din populația urbană, între 6 și 7 milioane de persoane, a căpătat imunitate în fața virusului. Prin infectare sau vaccinare. La nivel național, vorbim despre 10-12 milioane oameni care au trecut prin boală ori s-au vaccinat, spune Mihai Marcu, CEO MedLife Group.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Gradul de imunizare a evoluat de la 2% în aprilie 2020, la 60% în iunie 2021. Nu e cazul pentru relaxare totuși.

Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini infecțioase”, avertizează Mihai Marcu, CEO MedLife Group.

Șeful campaniei de vaccinare spune că valul patru aduce cu el revenirea la restricții.

„Este foarte greu să iei decizii care să fie individualizate sau care să fie segretate pe segmente de populație vaccinată sau nevaccinată. Măsurile sunt aplicabile în mod universal„, a arătat dr. Valeriu Gheorghiță.

Dr. Adrian Marinescu: Nu contează numărul de infectări, ci dacă vor fi forme severe și o presiune pe sistemul medical

Adrian Marinescu, medic infecționist la spitalul Matei Balș, a arătat la emisiunea ȘTIU, că „poate fi o situație complicată din punct de vedere epidemiologic”.

Diferența e că, acum, cea mai mare parte din populație este imunizată și nu contează numărul de infectări, ci dacă vor fi forme severe și o presiune pe sistemul medical. Trebuie să fim prudenți, mai ales cu persoanele vulnerabile”, a subliniat medicul, la Aleph News.

Dr. Marinescu a mai spus că varianta Delta nu a generat forme severe de COVID-19.

Trebuie să continuăm cu vaccinarea și să avem o atitudine prudentă”, a mai spus sursa citată.