- Austria intră în lockdown două săptămâni și decizia a stârnit proteste violente.
- Proteste de amploare au avut loc în aproape toată Europa de Vest.
- Adrian Sârbu a vorbit, la Știu, despre apariția conceptului de pandemie. „Este un subiect hot pentru televiziuni”, spune fondatorul Aleph.
- Adrian Sârbu a vorbit și despre lupta dintre televiziune și internet: „Va câștiga social-television!”.
Valul cinci al pandemiei a ajuns deja în Europa de Vest. De aceea Austria intră de mâine în lockdown, Olanda închide barurile și restaurantele la opt seara, iar Germania pregătește restricții pentru nevaccinați.
Advertisment
Noile restricții au stârnit proteste de amploare, nu doar în țările despre care am vorbit, ci în aproape toată Europa de Vest. Valul cinci va ajunge și în România și se va suprapune cu valul patru, crede medicul imunolog Radu Ciornei. Până în aprilie-mai, când se va termina noul tăvălug de contaminări, România și Bulgaria vor fi în fruntea Europei la numărul de decese, adaugă medicul.
Din păcate, autoritățile nu iau în calcul întărirea sistemului sanitar. La exemenul de rezidențiat de anul acesta sunt cu 26% de locuri mai puține pentru medici ATI, față de anul trecut.
Recomandări
Fără televiziune, ar mai fi fost pandemie?
Adrian Sârbu, fondator Aleph News, a vorbit în emisiunea ȘTIU despre social-television și despre pandemie ca „subiect hot” pentru televiziuni.
„În primul rând fără pandemie n-ar mai fi fost pandemie. Înainte de a fi televiziune au fost niște cetățeni care au inventat conceptul de pandemie. Ulterior, telviziunile și-au găsit un subiect foarte hot care a fost pandemia. Câteva luni nu l-am luat in seamă, nici noi, spectatorii – oamenii de televiziune au încercat să se agațe de acest subiect – și este evident că pentru televiziune a fost un subiect super hot. Dincolo de toate, s-a dovedit că pandemia e reală. Să nu dăm vina pe televiziune. Să vedem mai degrabă ce s-a întâmplat pe la Wuhan pe-acolo”, a declarat Adrian Sârbu.
Educația, importantă pentru și pentru cei ce se informează
„Noi o să facem repede canalul Aleph Education. Vom încerca, și nu e o glumă, Aleph Education e unul din proiectele noastre următoare, încercăm să venim cu un concept nou de educație, bazată pe experiența de tip ludic și pe experiența de tip entertainment. Sfera Aleph este cea mai absolută cauzabilitate din viața noastră, și asta se numește întâmplarea. Aleph-ul l-a inventat Borges, un scriitor fabulos. Pe vremea când a scris Alephul era deja orb. Alephul e o sferă la care din orice punct te uiți vezi Universul în timp și spațiu. Metafora și a televiziunii și a internetului. N-am avut încotro și a trebuit să-l ascultăm pe Borges și să reinventăm”, spune Adrian Sârbu.
Cine va câștiga? Social media sau televiziunea?
„Social-television va câștiga. Televiziunea tradițională în care cineva concepea un discurs, oricât de creativ ar fi el, îl transmitea către mai mulți spectatori, a dispărut. Astăzi, spectatorul este în același timp personaj, este contribuitor și mâine va deveni star. Viitorul televiziunii, în coerență cu ce am spus acum 12 ani, este social-television, în care fiecare spectator este un potențial star”, este răspunsul lui Adrian Sârbu.
Partenerii noștri