• Al doilea val pandemic a lovit puternic Europa
  • Spania, prima țară UE cu peste 1 milion de infectări
  • Franța se apropie de 1 milion infectări – ia în calcul restricții
  • Italia, record de contaminări – peste 15.000 în 24 ore
  • Cehia, cea mai accelerată creștere a infectărilor din Europa
  • Polonia – numărul infectărilor s-a dublat în 3 săptămâni
  • Expert britanic: „Nici o șansă să ieșim din acest val fără zeci de mii de morți”

Am ajuns cu numărătoarea aproape de 5 mii și nu pare c-o să ne oprim. O privire peste granițe ne arată o realitate chiar mai complicată decât cea pe care am aflat-o din bilanțul orei 13.

Europa se sufocă sub al doilea val al coronavirusului. Din Anglia, de la un profesor epidemiolog specializat în boli tropicale – John Edmunds – vine o predicție dură:

„Dacă ne uităm la situația actuală, nu există nici o șansă să ieșim din valul al doilea fără să numărăm zeci de mii de decese. Dacă ne uităm la situația actuală, nu există nici o șansă să ieșim din valul al doilea fără să numărăm zeci de mii de decese.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Realitatea din teren arată astfel – peste 7.5 milioane de infectări în Europa, cu Spania lider în Uniunea Europeană – a trecut de 1 milion. Spania are 47 de milioane de locuitori.

Italia, cea mai afectată țară europeană în valul din primăvară, și-a bătut recordul zilnic de infectări – 15 mii. Iar Cehia, țara cu cea mai accelerată creștere, a ajuns la peste 11 mii pe zi și a reintrodus carantina – cehii au voie să iasă pe stradă doar cu motiv clar.

Epidemiologii arată către o lecție veche de 100 de ani – de la Gripa Spaniolă. Atunci, valul doi a fost mult mai rău decât primul – asta după întoarcerea soldaților din război, lucru care a ajutat răspândirea și mai ales la mutația virusului.

Cu o rată de infectare apropiată de a noastră – vecinii bulgari au lăsat 10 mii de oameni pe stadion la meciul CSKA Sofia – CFR.
În Franța peste 40 de milioane de oameni sunt în carantină nocturnă. Au primit interzis să iasă noaptea pe străzi.