• Varianta braziliană de coronavirus P1 este cea care provoacă un val mortal de COVID-19 în țara latino-americană.
  • Cercetătorii au descoperit mutații în regiunea de vârf a virusului care este utilizat pentru a intra și a infecta celulele.
  • Cercetător: „Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece virusul continuă să accelereze în evoluția sa”.

Varianta braziliană de coronavirus P1 care provoaca un val mortal de COVID-19 în țara latino-americană si care a declanșat alarma internațională, suferă mutații în moduri care ar putea să o facă mai capabilă să se sustragă anticorpilor, potrivit oamenilor de știință care studiază virusul .

Cercetările efectuate de institutul de sănătate publică Fiocruz asupra variantelor care circulă în Brazilia au descoperit mutații în regiunea de vârf a virusului care este utilizat pentru a intra și a infecta celulele.

Aceste schimbări, au spus oamenii de știință, ar putea face virusul mai rezistent la vaccinuri – care vizează proteina spike – cu implicații potențial grave pentru severitatea focarului din cea mai populată națiune din America Latină.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Credem că este un alt mecanism de evadare pe care virusul îl creează pentru a sustrage răspunsul anticorpilor”, a declarat Felipe Naveca, unul dintre autorii studiului care lucreaza în orașul Manaus, unde se crede că a apărut varianta P1 .

Naveca a spus că modificările par să fie similare cu mutațiile observate în varianta și mai agresivă a Africii de Sud, împotriva cărora studiile au arătat că unele vaccinuri au redus substanțial eficacitatea.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece virusul continuă să accelereze în evoluția sa”, a adăugat el.

Studiile au arătat că varianta P1 este de 2,5 ori mai contagioasă decât coronavirusul original și mai rezistentă la anticorpi.

Marți, Franța a suspendat toate zborurile către și dinspre Brazilia, în încercarea de a preveni răspândirea variantei, in timp ce cea mai mare economie din America Latină devine din ce în ce mai izolată.

Varianta, care a devenit rapid dominantă în Brazilia, este considerată a fi un factor important al celui de-al doilea val masiv care a adus numărul de morți al țării la peste 350.000 – al doilea cel mai mare din lume după Statele Unite.

Focarul din Brazilia afectează tot mai mult persoanele mai tinere, datele din spitale arată că în martie mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau vârsta de 40 de ani sau mai puțin.

Pentru Ester Sabino, om de știință de la facultatea de medicină a Universității din Sao Paulo, care a condus prima secvențiere a genomului coronavirusului în Brazilia, mutațiile variantei P1 nu sunt surprinzătoare, având în vedere ritmul rapid de transmitere.

„Dacă aveți un nivel ridicat de transmisie, așa cum aveți în prezent în Brazilia, riscul de noi mutații și variante crește”, a spus ea.

Până în prezent, vaccinurile, precum cele dezvoltate de AstraZeneca și Sinovac din China, s-au dovedit eficiente împotriva variantei braziliene, dar Sabino a spus că alte mutații ar putea pune acest lucru în pericol.

„Este o posibilitate reală”, a spus ea.