• Variola maimuței este o boală infecțioasă care este de obicei ușoară și este endemică în unele părți din Africa de Vest și Centrală.
  • Se răspândește prin contact apropiat, astfel încât poate fi relativ ușor de stăpânit prin măsuri precum autoizolarea și igiena.
  • Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost depistate în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat duminică că variola maimuței constituie un „risc moderat” pentru sănătatea publică generală la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit.

Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili ca agent patogen uman și se răspândește la grupurile cu risc mai mare de îmbolnăvire severă, cum ar fi copiii mici și persoanele imunodeprimate”, a declarat OMS.

Până la data de 26 mai, un total de 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte au fost raportate din 23 de state membre care nu sunt endemice pentru acest virus, a precizat agenția de sănătate într-un comunicat. Până în prezent nu a fost raportat niciun deces, potrivit Reuters.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

OMS a mai spus că apariția bruscă a variolei maimuței dintr-o dată în mai multe țări neendemice sugerează o transmitere nedetectată de ceva timp și evenimente recente de amplificare.
Agenția a adăugat că se așteaptă ca mai multe cazuri să fie raportate pe măsură ce se extinde supravegherea în țările endemice și non-endemice.

Variola maimuței este o boală infecțioasă care este de obicei ușoară și este endemică în unele părți din Africa de Vest și Centrală. Se răspândește prin contact apropiat, astfel încât poate fi relativ ușor de stăpânit prin măsuri precum autoizolarea și igiena.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost depistate în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

Marea majoritate a cazurilor raportate până în prezent nu au legături de călătorie stabilite cu o zonă endemică și s-au prezentat prin intermediul serviciilor de îngrijire primară sau de sănătate sexuală”, a precizat agenția ONU.