Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Este important ca masca să fie purtată în continuare

Mască albastră Sursa Foto: HEPTA
  • Emilian Popovici recomandă şi distanţarea faţă de persoanele care au simptome ,,evidente”, tulpina Omicron are potenţialul de a reinfecta persoane trecute prin COVID-19.
  • Potrivit lui, în urma infectării cu noul coronavirus rezultă o „încețoșare a gândirii”, iar studiile arată că pierderea gustului şi a mirosului nu este tranzitorie, ele revin după un timp mai lung sau mai scurt.
  • Am citit despre un studiu făcut la Shanghai care arată că raportul de persoane asimptomatice la persoane cu infecţie relevantă este de 60 la 1.

Este important ca, în continuare, masca să fie purtată în interior, în spaţii aglomerate de cei care nu doresc să se îmbolnăvească. Să fie purtată în mijloacele de transport în comun, în cabinetele medicale„, a afirmat Popovici, în videoconferinţa ,,Sănătate şi Farma” scrie Agerpres.

Emilian Popovici recomandă şi distanţarea faţă de persoanele care au simptome ,,evidente”, tulpina Omicron are potenţialul de a reinfecta persoane trecute prin COVID-19.

Am citit despre un studiu făcut la Shanghai care arată că raportul de persoane asimptomatice la persoane cu infecţie relevantă este de 60 la 1. Deci, numărul de persoane care se infectează este mult mai mare, decât ceea ce se observă. Varianta Omicron are un potenţial de a reinfecta şi acest lucru se observă în ultima perioadă. Va continua, cât timp varianta Omicron va avea persoane pe care să le infecteze. Are un aspect pozitiv prin faptul că formele grave sunt mult mai reduse din punct de vedere numeric şi asta se vede peste tot. Cât timp această ocupare a paturilor de terapie intensivă este redusă la procent de 10-20-30% lucrurile sunt sub control„, a spus medicul.

Potrivit lui, în urma infectării cu noul coronavirus rezultă o „încețoșare a gândirii”, iar studiile arată că pierderea gustului şi a mirosului nu este tranzitorie, ele revin după un timp mai lung sau mai scurt.

„Voi cita un alt studiu, al celor de la Oxford, care arată că, în urma formelor medii, poate să apară o afectare cerebrală. Până la acest studiu s-a considerat că pierderea gustului şi a mirosului este tranzitorie. După un timp mai lung sau mai scurt, pot să revină. Studiul arată că este vorba despre o afectare cerebrală. Aşa se poate justifica acea înceţoşare a gândirii pe care destul de mulţi dintre cei care au trecut prin forme medii au sesizat-o, acea nerecunoaştere a propriei persoane. Dincolo de problemele pulmonare, cerebrale care nu ştim în cât timp se remit, apar și acestea.„, a explicat Emilian Popovici.