Virgil Musta: Există două Românii. Una care se distrează și alta care este îngrijorată

Sursă foto: DANI AMARIEI / MEDIAFAX FOTO
  • Medicul Virgil Musta a vorbit despre românii care nu cred că există noul coronavirus
  • I-a comparat cu românii care se tem de boală
  • „Există la ora actuală două Românii”, a spus medicul

„Există la ora actuală două Românii. O Românie care se distrează şi alta care este îngrijorată şi parte din ea suferă în spitalele din ţară. Pandemia este în creştere, în fiecare zi doborâm un nou record şi peste puţin timp spitalele vor fi copleşite de numărul de cazuri.

Deja sunt zone unde nu mai sunt locuri în spital, nu mai sunt locuri în Terapie Intensivă, iar pacienţii nu mai au unde să se interneze. Este un lucru foarte grav. Am văzut ce s-a întâmplat în Italia, în perioada în care nu s-au respectat regulile şi sistemul de sănătate a fost copleşit. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa, în Spania şi chiar în SUA, ţări cu sistem de sănătate mult superioare ţării noastre”, a spus medicul, la Digi 24.

Virgil Musta a adăugat că există tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuşi, ei pot deveni vectorul acestui virus şi să îmbolnăvească pe alţii când se întorc în comunitate: „Şi aceştia pot face o formă severă, chiar cu deces. Există posibilitatea ca cei care se reîmbolnăvesc să nu fi făcut anticorpi. Luând contact din nou cu virusul şi cu o cantitate mai mare de virus refac boala şi de obicei o fac într-o formă mai severă, cu afectare pulmonară care de cele mai multe ori ajung la Terapie Intensivă. Există şi varianta ca deşi au fost iniţial vindecaţi la nivelul faringelui cu test negativ totuşi virusul să persiste în organism şi să reapară în momente de imunitate deficitară”.

Musta spune că singurul mod de a evita îmbolnăvirea este respectarea celor 3 reguli de bază – distanţarea socială, purtarea măştii şi spălatul pe mâini.