În timp ce lumea continuă să se lupte cu COVID-19, un alt virus reprezintă una dintre următoarele amenințări pandemice, avertizează un om de știință care este unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, relatează Euronews.

Pericolul potențial poartă numele de virusul Nipah și în prezent nu există niciun tratament sau vaccin.

„Dacă am avea un virus Nipah de tip delta, am avea brusc un virus foarte transmisibil cu o rată de mortalitate de 50%”, a declarat Dame Sarah Gilbert în timpul unui eveniment organizat joi în Marea Britanie.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Ce este virusul Nipah?

Virusul Nipah nu este nou, el fiind descoperit de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în centrul Malaeziei după ce a găsit o gazdă în lilieci, care s-au oprit apoi să mănânce din pomii fructiferi care atârnau deasupra fermelor de porci.

Porcii au mâncat resturile de la lilieci, iar virusul a trecut prin porci la oamenii care lucrau cu ei.

Se crede că transmiterea s-a produs prin expunere neprotejată la secrețiile de la porci sau prin contact direct cu țesutul unui animal bolnav.

Aproximativ 105 malaysieni au murit în decurs de opt luni de la contractarea virusului, după ce au suferit comă, febră și inflamații cerebrale. Nipah a ucis aproximativ 40 la sută dintre cei infectați.

Virusul Nipah poate fi transmis la oameni de la animale, precum și prin alimente contaminate și prin contact între oameni.

Cât de amenințător este virusul Nipah

În prezent, virusul Nipah apare anual în Bangladesh și, de asemenea, apare periodic în estul Indiei. În septembrie, un băiat de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că, în focarele ulterioare din Bangladesh și India, consumul de fructe sau produse din fructe (cum ar fi sucul crud de curmal) contaminate cu urină sau salivă de lilieci fructiferi infectați a fost cea mai probabilă sursă de infectare.

Potrivit OMS, țările cu anumite specii de lilieci pot fi, de asemenea, expuse riscului, inclusiv Cambodgia, Ghana, Indonezia, Madagascar, Filipine și Thailanda.

Liliecii de fructe din familia Pteropodidae sunt gazda naturală a virusului Nipah.

Transmiterea de la om la om a virusului Nipah a fost, de asemenea, raportată în rândul familiei și al îngrijitorilor pacienților infectați.

Între 2001 și 2008, aproximativ jumătate din cazurile raportate în Bangladesh s-au datorat transmiterii de la om la om prin acordarea de îngrijiri pacienților infectați.

Cât de mortal este virusul Nipah și care sunt simptomele

Rata de mortalitate în cazurile raportate este estimată între 40 și 75 la sută, potrivit OMS.

Oamenii pot dezvolta infecții asimptomatice, dar simptomele pot varia de la infecții respiratorii ușoare până la infecții respiratorii severe și encefalită (inflamație cerebrală) fatală.

Persoanele infectate prezintă inițial simptome care includ febră, dureri de cap, dureri musculare, vărsături și dureri în gât. Acestea pot fi urmate de amețeli, somnolență, alterarea stării de conștiență și semne neurologice care indică o encefalită acută.

Unele persoane pot prezenta, de asemenea, pneumonie atipică și probleme respiratorii severe. Encefalita și convulsiile apar în cazurile severe și pot evolua spre comă.

În prezent, nu există niciun tratament sau vaccin pentru Nipah pentru oameni sau animale. Principalul tratament pentru oameni îl reprezintă prevenția și îngrijirea cât mai rapidă după apariția simptomelor.