Vlad Ciurea: Izolarea nu e bună, omul e animal social și activitățile făcute împreună dezvoltă funcțiile cerebrale

Marius Tucă s-a pus La Mintea Covidului miercuri seara, avându-l invitat pe renumitul neurologul Vlad Ciurea. Medicul ne îndeamnă să gândim pozitiv și ne dezvăluie, optimist, că în 2021 nu va mai exista această boală.

Prof. univ.dr. doc. Vlad Ciurea trebuia să fie în sudul Chinei la un congress, anul trecut, când a apărut acest virus în acea parte de Asie.”Nu m-a surprins acest virus, când a început în China știam că de acolo va pleca peste tot în lume. Ca doctor realizezi imediat că acest virus nu poate fi într-un singur punct”.

Medicul spune că trebuie să facem tot ce putem ca să luptam împotriva răspândirii acestui virus. Noi, românii, încă nu am avut un comportament corect. ”Eu nu pot să critic autoritățile, și eu poate aș bâjbâi în locul lor.”

Virusul pătrunde în organism prin mai multe părți și afectează, în primul rând, căile respiratorii superioare. Dacă a ajuns în plămâni e mare nenorocire și neapărat trebuie mers in spital. ”Centrul mirosului și al gustului este în mijlocul creierului, de acolo e foarte ușor ajungi să fii confuzi, să fii în ceață. Așa au apărut meningita, accidentele vasculare endemice, ”

Școala nu trebuie închisă, consider că este o mare, mare greșeală să oprim școala. Am oprit școala, am oprit educația!

”Marius Tucă: Domnul profesor, haideți să vorbim despre școală, eu zic că în ceea ce îi privește pe copii și pe părinții lor au cam fost bătaia de joc a autorităților statului, un fel de ping-pong, chiar mai mult. Azi sunt acasă copiii din București. Vreau să ne spuneți punctul dvs. de vedere. Ce înseamnă această școală în condițiile în care oamenii au internet și au și tablete. Ce se întâmplă cu noi, în ceea ce privește cultura? Teatrele au fost închise. Cum vedeți dvs. tot ceea ce se întâmplă?

Vlad Ciurea: Foarte prost. Pe baza școlii ne ridicăm, cum facem pași, așa ne trebuie și școală. Fără școală nu putem, de jos, de mic, de când pornim la primele bețișoare pe care le facem, primele semne, să învățăm. Nu se poate online, trebuie să se găsească o soluție la asta. Am mai fost întrebat și am spus că fiecare zonă școlară trebuie să aibă autonomie, să hotărască ce face. Cine hotărăște? Conducerea școlii, persoanele pregătite pentru asemenea problemă dificilă care știu datele locale, asocialțiile părinților, să rezolve acest lucru de la o școală la alta. Școala nu trebuie închisă, consider că este o mare, mare greșeală să oprim școala. Am oprit școala, am oprit educația! Și de aici pleacă totul, de la bază. Masca înseamnă educație – copilași, hai să ne jucăm! Cei trei purceluși nu purtau mască și i-a mâncat lupul și pe cei care purtau mască și nu i-a mâncat lupul. Nu trebuie trimiși copiii acasă. Sunt personalități în această țară, inclusiv președintele Academiei a avut un punct de vedere foarte clar. De ce nu ascultăm? De ce nu ascultăm specialiștii, doctorii care pledează pentru școală, se pot lua măsuri, copiii trebuie să fie ascultători, cu ocazia asta învățăm, de la școală pleacă totul.

Marius Tucă: Teatrul de ce să se închidă? Nu înțeleg.

Vlad Ciurea: Asta nici eu nu înțeleg. Avem un congres de neuroștiințe la Iași și ne-am gândit cum să îl facem, eu sunt invitat ca președinte de onoare. Cum îl ținem? Cu distanțare. 150 de persoane au fost în sală.

Mariua Tucă: De ce să închidem teatrul? N-ar trebui cei care sunt în comitete și comisii să îl cheme și pe profesoul Ciurea care are o viață dedicată medicinii, în slujba oamenilor să îl întrebe?

Vlad Curea: Această socializare pe care o știm, în teatru se vorbește, acolo este creația, spontaneitatea, muzica, dansul, toate acestea se adună și duc la dezvoltarea creierului, ori dacă stăm între patru pereți, să știți că ne tâmpim. Și ne tâmpim pe zi ce trece. Se dorește acest lucru? Eu nu cred că toată lumea vrea să ne tâmpim, că au venit ordinele de sus de la Bruxelles – Tâmpiți-i pe ăia! Tâmpiții Europei, nu se poate așa ceva. Românii sunt foarte isteți, au un IQ foarte bun, sunt foarte spontani în multe lucruri.”

Medicul spune că mulți copii sunt afectați de această izolare și această situație poate duce la autism, copilul rămâne cu interiorul lui, nu stie ce mai e în jur

”Copil năzdrăvan e pleonasm, dacă e potolit e ceva în neregulă.”

Izolarea nu duce la nimic bun, pentru că toate perspectivele sociale se închid

”Mariu Tucă: Aș vrea să vorbim despre ce înseamnă izolare. Știu că sunteți împotriva izolării, vreau să ne spuneți cum vedeți toată această chestiune?

Vlad Ciurea: Sunt împotriva izolării total. Câteva exemple: omul este un animal social, dacă noi ne întoarcem în oricare altă epocă, omul Sapiens, omul de Neanderthal, oamenii erau în grup, toți mergeau la vânat, toți omorau animalele, toți mâncau împreună. De unde a apărut izolarea? Noi trebuie să luptăm împotriva acestui virus, menținând măsurile care se transmit la televizor, sunt foarte corecte, dar nu izolare. Izolarea nu duce la nimic bun, pentru că toate perspectivele sociale se închid, toate ușile, toate sertarele se închid. Uitați-vă la delfini, înoată în grup, sunt fericiți, în clipa în care se adună încep să facă acrobații, pentru bucuria grupului. Și noi de ce să nu ne bucurăm în grup? Schimbul de idei, vorba, creativitatea, muzica, dansul toate s-a dovedit că dezvoltă funcțiile cerebrale, iar dacă noi vrem să prevenim toate acele boli de degradare cerebrală, boala iutării, dacă vrem s-o prevenim, noi trebuie să deschidem porțile, nu să închidem oamenii în casă. În ultimul timp toate cazurile care mi-au venit au fost persoane între două vârste închise în casă. Toate au prezentat dureri de cap, amețeli, tulburări de echilibru și au început să prezinte semne ale bolii uitării, pentru că nu mai sunt active, fac greșeli de uitare. Funcția crează organul, dacă eu folosesc mâna dreaptă și arunc cu sulița îmi dezvolt musculature, așa este și creierul, dacă îl închid și nu îl pun să vorbească, atunci sigur că el nu mai funționează. Nu aveți idee câte mii și mii de legături între celule se fac ca să poți gândi și vorbi. Einstein a fost deștept că cele două emisfere cerebrale comunică într-o autostradă în mijlocul creierului, acea autostradă împinge un om să fie mai deștept ca noi sau altul mai prost pentru că vorbește mai puțin și nu gândește cât gândim noi.

Marius Tucă: Și mai vorbeați de neuronii arși, prăjiți, apropos de izolare, de anxietate.

Vlad Ciurea: Aflați că cei mai mulți neuroni distruși sunt la divorț. Al doilea motiv este  cearta, furia, în traffic de exemplu, sau când te superi pe șef, de aceea în America s-a inventat să arunci cu ceva în el. Acești neuroni odată arși, arși rămân. Noi vorbim de neurorecovery, un fel de a drege busuiocul. Izolarea, starea de tensiune, revolata, ura, gelozia, invidia, claxoanele dezvoltă părți negative în creier care merg în cascadă și distrug un număr mare de neuroni. Trebuie să gândim cu zâmbetul pe buze”

Creierul uman e mult mai evoluat si mai destept, dar și mai sensibil. Totul a evoluat în creierul uman, si spontaneitatea, față de acum 100 de ani.

Populația se va imuniza și va apărea vaccinul. Trebuie să facem această vaccinare ca să ieșim din acest coșmar în 2021

”Marius Tucă: Poate părea un slogan – Gândește pozitiv! – dar dvs explicați pe larg toate acestea.

Vlad Ciurea: Trebuie să gândim pozitiv indiferent ce se întâmplă, altfel am pierde totul, e ca într-o bătălie, numai cei îndrăzneți înving și Dumnezeu îi ajută numai pe cei care îndrăznesc și pe cei care au voință. Deci trebuie! Știți că sunt tot felul de fraze unde există o dorință, o voință atunci se pot deschide și ușile. Și în Biblie spune: Bate și ți se va deschide!

Când se va termina pandemia? În primul rând, se pare că mai vine și al treilea val, dar între timp sunt două elemente: populația se va imuniza și va apărea vaccinul și trebuie să facem această vaccinare ca să ieșim din acest coșmar. În 2021 vom scăpa de acest virus.

Marius Tucă: Asta e deja o veste bună. Acum se vorbește să ne carantinăm ca să avem Crăciunul liber, apoi o să ne dorim ca Paștele să fie liber și tot așa.”

Exit mobile version