Vlad Voiculescu, primul mesaj după demitere: A fost un mandat de 113 zile și 113 zile de ciocniri între mentalități. Am crezut că am ieșit din „epoca epoleților”

Vlad Voiculescu, după schimbul de replici cu Violeta Alexandru: „Nu există două guverne care să fi gestionat pandemia la fel“ Mediafax Foto
  • Vlad Voiculescu: Fiecare accident a fost folosit politic de opoziție, dar e nefiresc ca parteneri de coaliție să folosească accidente
  • Vlad Voiculescu: Deschiderea școlilor este un succes al acestui guvern, dar s-a pasat permanent vina pe Ministerul Sănătății pentru că un lucru sau altul nu a mers perfect
  • Vlad Voiculescu: Am preluat un minister aflat în colaps

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut, vineri, o conferință de presă, la încheierea mandatului, fiind prima dată când are o poziție publică după demiterea sa de către Florin Cîțu.

Mandatul meu s-a încheiat acum două zile și asta a pus punct unui șir de 113 zile. 113 zile de mandat și 113 zile de ciocniri între mentalități. Nu cred că este nimic nou și acesta este motivul pentru care mulți dintre noi am intrat în politică”, a spus Vlad Voiculescu.

El a mai spus că a preluat un „minister aflat în colaps”.

„Se vorbește despre capacitățile de comunicare ale unui ministru, dar instituțiile nu se construiesc numai prin comunicare. Am considerat că fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni, a forma echipe. Cred că am greșit în anumite aspecte”, a punctat fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu: Sistemul te elimină dacă îl superi. Am crezut că am ieșit din epoca epoleților

În cadrul conferinței de presă, Vlad Voiculescu a mai spus că „sistemul te elimină dacă îl superi”, adăugând că el credea că „am ieșit din epoca epoleților”.

„Am crezut că premierul numit de o coaliție în care s-au stabilit reguli clare nu va folosi forța pe care ia îndată pentru rațiuni care țin mai degrabă de cariera sa politică (…). Cred că în general România are nevoie de politicieni care să acționeze în interesul oamenilor și care fac asta în fiecare zi, cu fiecare gest, cu fiecare vorbă. Am crezut, de asemenea, că am ieșit din epoca de epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate”, a spus Vlad Voiculescu.

De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că prima „ciocnire de mentalități” a venit când el a divulgat existența centrelor speciale de vaccinare.

Vaccinarea este unul dintre subiecte. Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Am reușit să obținem acel procent de trei sferturi din vaccinurile care să meargă către bătrâni și bolnavi. Nu am anticipat că la un moment dat vom avea mai multe centre închise pentru speciali, pentru esențial, pentru un fel sau altul de privilegiați decât centre deschise. Atunci când am spus lucrul acesta public în ianuarie, a trecut.

Atunci când am arătat lucrul acesta cu date, atunci când am făcut un gest nici măcar menit să arate acest aspect, ci un gest firesc de transparență, (…)am avut un o investigație a unui corp de control, culmea a premierului României. România o țară care și asumat un anumit nivel de transparență, un guvern învestit cu doar câteva luni în urmă, în care transparența, în care reforma, în care ideea că toți suntem egali, în fața legii și, în general, în fața statului era una dintre ideile de bază”, a mai spus Voiculescu.

El a mai spus că un alt moment de „ciocnire de mentalități” cu premierul Cîțu a fost în privința deschiderii școlilor.

„Dacă vrei să afli informații publice, trebuie să te temi pentru că dacă deranjezi, dacă deranjez pe cine nu trebuie, dacă deranjez un anumit sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are. Deschiderea școlilor este un succes al acestui guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continua a vinii către Ministerul Sănătății, pentru că un lucru sau altul nu ar fi mers perfect”, spune Voiculescu.

Fostul ministru mai spune că premierul Cîțu s-a transformat în „primul epidemiolog al țării”, care a dat ținte nereale, fără să discute cu specialiștii.

Gestionarea pandemiei așa cum s-a petrecut în ultimele luni… premierul României discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătății, premierul României lansând target-uri, ținte fără să discute cu nimeni, premierul României îi transformându-se în primul epidemiolog al țării, premierul României a vorbind despre lucruri pe care nu le cunoșteam, despre lucruri despre care nu s-a sfătuit cu nimeni din toată structura Ministerului sănătății, nici cu comisiile de specialitate, nici cu experți precum doamna dr. Andreea Moldovan și întreaga echipă de la Ministerul Sănătății”, acuză Voiculescu.

Vlad Voiculescu: Le mulțumesc din nou celor care duc greul zilele astea. Mă gândesc la medici, la asistente, la ambulanțieri

Aș vrea să le mulțumesc din nou celor care duc greul zilele astea. Mă gândesc la medici, la asistente, la ambulanțieri, inclusiv la foarte mulți manageri de spital. Aș vrea apoi să mușltumesc echipei de la Ministerul Sănătății, care a venit alături de mine și a rămas parțial la Ministerul Sănătății astăzi”, a spus Vlad Voiculescu.