XEC, noua variantă de Covid se răspândește rapid în Marea Britanie. Numărul spitalizărilor a crescut

Numărul spitalizărilor cauzate de Covid a crescut în Marea Britanie la o rată „alarmantă” ca urmare a apariției unei noi variante a virusului, a avertizat Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), scrie The Independent.

Cifrele UKHSA au arătat că rata de internare a pacienților care au fost testați pozitiv pentru Covid XEC a fost de 4,5 la 100.000 de persoane în săptămâna până la 6 octombrie – în creștere de la 3,7 cu o săptămână înainte.

Potrivit UKHSA, nord-estul a înregistrat cea mai mare rată de internare în spital, de 8,12 la 100 000, în timp ce persoanele în vârstă de 85 de ani și peste se confruntă cu o creștere alarmantă, ajungând la 52,48 la 100.000.

Cazuri ale variantei XEC, detectate pentru prima dată în Germania în luna iunie, au fost găsite și în Statele Unite, Danemarca și alte țări.

Tulpina, o combinație a variantelor KS.1.1 și KP.3.3, prezintă simptome similare cu cele ale altor variante Covid, inclusiv oboseală, dureri de cap, dureri în gât și temperaturi ridicate.

Deoarece este încă doar o sub-familie a aceleiași linii omicron, experții spun că menținerea la zi a vaccinurilor și a injecțiilor de rapel ar oferi o protecție suficientă împotriva bolilor grave și a spitalizării.

Se caracterizează prin mutații ale moleculelor de bază fenilalanină (F) modificată în leucină (L) și arginină (R) în treonină (T) pe proteina spike pe care virusul o utilizează pentru a se atașa de celulele umane.

A doua subvariantă omicron KP.3.3 aparține categoriei FLuQE, în care aminoacidul glutamină (Q) este transformat în acid glutamic (E) pe proteina spike, ceea ce face ca legarea sa de celulele umane să fie mai eficientă.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă, de asemenea, oamenilor să practice o igienă bună și să ia măsuri pentru un aer mai curat.

Cercetătorii au solicitat monitorizarea mai atentă a variantei XEC pentru a înțelege mai bine simptomele acesteia.

Care sunt simptomele Covid XEC?

Tulpina XEC prezintă simptome similare răcelii și gripei față de variantele anterioare.

Acestea includ:

La fel ca în cazul Covid în general, majoritatea oamenilor tind să se simtă mai bine în câteva săptămâni, dar altora le poate lua mai mult timp.

Exit mobile version