• Zeci de ieşeni confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus aşteptau ieri în faţa Spitalului de Boli Infecţioase să fie luaţi în evidenţă.
  • Aceştia au stat la rând ore în şir pentru a fi văzuţi de un medic.
  • Directorul DSP Iaşi spune că nu e normal ce se întâmplă, dar că sistemul nu mai face faţă.

La rând la poarta spitalului. Aşa au ajuns să stea ieşenii confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus, pentru a fi luaţi în evidenţă, evaluaţi de către un medic şi, în funcţie de starea lor, fie trimişi acasă fie internaţi.

Stăteau fie pe la poarta spitalului, fie pe borduri şi completau acte pe maşinile parcate în apropierea unităţii medicale.

Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi, îţi spune că sistemul nu mai face faţă, că reglementările spun clar că cei confirmaţi trebuie văzuţi de un medic infecţionist.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Ieri, la Iaşi, au fost confirmate 206 de cazuri noi

Normal că nu este normal. Asta este situaţia. Asta e incidenţa cazurilor, populaţia se comportă după cum bine aţi văzut, nerespectând regulile de protecţie, se întâmplă aceste lucruri. Sistemul atenţionează de multă vreme că nu poate să mai facă faţă, dacă populaţia continuă să se comporte astfel.

Procedura normală ar fi să transformăm toate spitalele în spitale de boli infecţioase, ca să îi împrăştiem prin mai multe spitale, lucru care este imposibil. Virusul COVID nu a vindecat celelalte boli, trebuie trataţi şi ceilalţi pacienţi.

Deocamdată reglementările sunt să fie văzuţi de medicul infecţionist, pentru că, în mod normal, ar trebui făcut şi un examen radiologic şi o serie de teste.

De văzut în ce măsură poate fi izolat la domicliu, pentru că şi în situaţia în care pacientul este asimptomatic, el poate să aibă deja leziuni generate de infecţia COVID.

Dar ştiu că este deja în lucru un ordin al Ministrului Sănătăţii, care îi implică mai mult pe medicii de familie, care din păcate până în prezent au fost neglijaţi din acest punct de vedere”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.