• Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare
  • Azi, de ziua inimii, e un prilej bun să te gândeşti dacă ai grijă aşa cum trebuie de inima ta
  • O durere foarte puternică în piept, pentru mai mult de 20 de minute, e un semnal de alarmă. Atunci trebuie să suni repede la 112

A murit şi a înviat în doar câteva minute. Asta povesteşte Marlene, fostă profesoară de pian. A făcut infarct anul acesta, în mai. De ani buni are psoriazis, o afecţiune autoimună. Asta a dus și la apariția depresiei. Dar este convinsă că şi stresul epidemiei i-a agravat starea.

Acum are 4 stenturi la inimă şi mare grijă de sănătatea ei.

Marlene, 55 de ani, fostă profesoară de pian: „M-a doborât o durere de coloană, m-a paralizat pur şi simplu, nu mai puteam să respir de durere. Te izolezi cu bună ştiinţă pentru că te simţi stigmatizat. Ok, şi fumătoare, dar nu fumătoare la modul, măi, frate, mor dacă nu am o ţigară.“

Azi, de ziua inimii, e un prilej bun să te gândeşti dacă ai grijă aşa cum trebuie de inima ta.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Medicul Lucian Dorobanţu spune că suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare. Grav este că vârsta la care ne îmbolnăvim scade tot mai mult.

Dr. Lucian Dorobanţu, Vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară: „Unul dintre cei mai tineri pacienţi pe care i-am operat a fost un pacient de 32 de ani care avusese deja 3 infarcte acute de miocard fără o cauză organică, fără tulburări de coagulare, fără alte cauze în afară de obiceiurile respective, fumat excesiv“.

O durere foarte puternică în piept, pentru mai mult de 20 de minute, e un semnal de alarmă. Atunci trebuie să suni repede la 112.

„Dacă se produce de la prima durere un infarct este periculos, acest lucru putându-se solda cu complicaţiii mecanice ale infarctului de miocard. Ruptura valvelor, se pot întâmpla foarte multe complicaţii fatale“.

Cea mai nouă statistică EUROSTAT arată că în 2017, aproape 4.400 de români au murit din cauza unui atac de cord.