• Anglia, care se află pe primul loc cu patru puncte, înfruntă Ţara Galilor, ultima clasată, ceea ce înseamnă că meciul dintre Iran şi Statele Unite va decide echipa ce se califică în 16-imile de finală.
  • „Îmi imaginez că meciul va fi foarte disputat pentru faptul că ambele echipe vor să avanseze în runda următoare, nu din cauza politicii sau a relaţiilor dintre ţările noastre”, a declarat antrenorul american Gregg Berhalter.
  • Ca un gest simbolic, înaintea acelui meci de pe Stade Gerland din Lyon, jucătorii iranieni au oferit trandafiri albi, un simbol al păcii în ţară, adversarilor americani.

Antrenorii celor două echipe naţionale au evitat discuţiile despre relaţiile bilaterale glaciale, spunând că se concentrează pe turneu şi pe obiectivul acestuia de a aduce oamenii împreună.

Washingtonul şi Teheranul au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, după revoluţia islamică. Legăturile au fost tensionate în ultimii ani, când fostul preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite dintr-un acord nuclear cu Iranul. Statele Unite au ucis un general iranian de rang înalt în 2020, iar Teheranul a răspuns cu atacuri cu rachete asupra forţelor americane cu baza în Irak.

„Îmi imaginez că meciul va fi foarte disputat pentru faptul că ambele echipe vor să avanseze în runda următoare, nu din cauza politicii sau a relaţiilor dintre ţările noastre”, a declarat antrenorul american Gregg Berhalter.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Fotbalul te face să întâlneşti atât de mulţi oameni diferiţi din întreaga lume şi eşti unit de o dragoste comună pentru acest sport. Noi suntem jucători de fotbal şi vom concura, iar ei vor concura şi asta este tot.”

Victoria spectaculoasă a Iranului cu 2-0 în faţa Ţării Galilor şi egalul fără goluri al echipei Statelor Unite împotriva Angliei, de vineri, au pus la care o ultimă rundă cu meciuri inense în Grupa B. Anglia, care se află pe primul loc cu patru puncte, înfruntă Ţara Galilor, ultima clasată, ceea ce înseamnă că meciul dintre Iran şi Statele Unite va decide echipa ce se califică în 16-imile de finală.

Întâlnirea aşteptată cu nerăbdare este o revanşă a meciului din faza grupelor Cupei Mondiale din 1998, supranumit „mama tuturor meciurilor”, pe care Iranul l-a câştigat cu 2-1. Ca un gest simbolic, înaintea acelui meci de pe Stade Gerland din Lyon, jucătorii iranieni au oferit trandafiri albi, un simbol al păcii în ţară, adversarilor americani.

Pregătirea Cupei Mondiale din Iran a fost umbrită în acest an de tulburările civile din Iran, în urma morţii în septembrie, în arestul poliţiei, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, arestată pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict al ţării.

Fotbaliştii iranieni au refuzat să cânte imnul naţional al Iranului înaintea primului meci împotriva Angliei, într-o aparentă dovadă de solidaritate cu protestatarii. Ei au intonat însă imnul vineri, pe stadionul Ahmad bin Ali, unde s-au auzit huiduieli din partea suporterilor iranieni.

Pe fondul unei presiuni publice tot mai mari asupra jucătorilor pentru a lua atitudine în legătură cu represiunea asupra protestatarilor, Iranul s-a mobilizat în ultima parte a meciului cu Ţara Galilor pentru a salva o campanie la Cupa Mondială care părea să se fi stins după ce a fost învinsă cu 6-2 de Anglia.

Berhalter, a cărui echipă a remizat 1-1 cu Ţara Galilor în primul meci din grupă, a descris meciul ca fiind „primul meci eliminatoriu” al echipei sale de la Cupa Mondială şi a fost precaut cu privire la ameninţarea reprezentată de Iran, după asaltul din a doua repriză împotriva Ţării Galilor.

„Acum trebuie să fim siguri că suntem suficient de buni pentru a merge în turul doi”, a declarat selecţionerul Iranului, Carlos Queiroz, după ce echipa sa şi-a păstrat vii speranţele de a merge pentru prima dată în faza eliminatorie.

„Şi SUA este o echipă strălucită, aşa cum am văzut împotriva Ţării Galilor.

Pregătirea noastră începe cu o odihnă bună, împrospătarea minţii şi să lăsăm toate lucrurile complementare şi gunoiul în afara minţii noastre şi să ne concentrăm pe obiectivul nostru, pentru că ceea ce vrem să facem este să oferim acest cadou fanilor iranieni”.