• Românul Alex Găvan și italianca Tamara Lunger se pregătesc să urce, fără supliment de oxigen, pe vârful K2.
  • Vârful K2, din munții Karakorum, măsoară 8.611 metri și este al doilea cel mai înalt de pe planetă.
  • K2 este unul dintre cei mai dificili şi periculoşi munţi pentru ascensiuni din lume

Alex Găvan plănuiește se revină pe cele mai înalte culmi. De această dată, românul și italianca Tamara Lunger vor încerca să atingă vârful K2 fără supliment de oxigen, potrivit BBC. Celebrul vârf K2 măsoară 8.611 metri, este al doilea cel mai înalt de pe planetă şi ultimul munte de peste 8.000 de metri care nu a fost cucerit în timpul sezonului de iarnă.

Echipa din care fac parte cei a ajuns deja în Pakistan, iar aventura s-ar putea întinde până la finele iernii. Alpiniștii au tranmis că vor încerca să cucerească vârful K2 fără suplimentul de oxigen, iar ruta lor va trece prin Abruzzi Spur, exact ruta folsită pentru prima ascensiune bifată vreodată pe acest vârf.

Rata de mortalitate este mare pentru vârful K2

Tabăra de bază va fi instalată la o altitudine de 5.000 de metri, pentru perioada de aclimatizare, iar cei doi alpiniști au plănuit să fixeze alte patru tabere, la altitudini de 6.000 de metri, 6.760 de metri, 7.350 de metri şi ultima la aproape 8.000 de metri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De Crăciun, Alex Găvan și Tamara Lunger vor lua startul pe drumul de peste 100 de kilometri prin munții Karakorum, mai exact din satul izolat Askole, aflat în nordul Pakistanului. Revenirea ăn tabăra de bază este programată în Ajunul Anului Nou.

Misiunea lor este extrem de dificilă, mai ales în perioada iernii. K2 este unul dintre cei mai dificili şi periculoşi munţi pentru ascensiuni din lume, având a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri. Potrivit unei statistici, circa unul din patru alpinişti care încearcă să urce pe vârful K2 nu se mai întorc de pe acest munte.

Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. În prezent, temperatura reală resimţită pe acest vârf este de -70 de grade Celsius, iar vântul atinge viteze de până la 70 de kilometri pe oră.

Tamara Lunger, un alpinist de clasă

Italianca Tamara Lunger face parte dintr-un cerc select de alpiniști internaționali. Este una dintre cele numai 11 femei care au urcat pe K2 fără oxigen. Italianca a mai înregistrat până acum tentative de ascensiune, iarna, precum Manaslu – 8.156m, Gashebrum 1 – 8.080m şi Gasherbrum 2 – 8.035m, toate efectuate împreună cu Simone Moro.

De partea cealaltă, Alex Găvan are în palmares urcări pe şapte vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar: Makalu – 8.481m, Gashebrum 1 – 8.080m, Shishapangma – 8.027m, cucerite pentru prima oară de către un român, Manaslu – 8.153m, Broad Peak – 8.047m, Cho Oyu – 8.201m, cucerite pentru a doua oară de către un român, şi Gasherbrum 2 – 8.035m, a treia reuşită a unui român.