• România a trimis douăzeci și doi de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
  • Până acum, niciunul nu a câștigat vreo medalie.
  • Cu totul alta a fost situația cu sportivii de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. Ana-Maria Popescu, cea mai titrată româncă la scrimă, a obținut, atunci, medalia de argint.

România a trimis douăzeci și doi de sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Toți au plecat cu emoții și poftă de medalii, dar până acum n-au câștigat niciuna. Cu totul altfel a stat situația cu sportivii de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo (2020).

Ana-Maria Popescu (ex-Brânză) este cea mai titrată româncă la scrimă, fiind vicecampioană olimpică la Beijing în 2008 și la Tokyo în 2020. Pe lângă medalia de argint, Ana se laudă și cu multe amintiri frumoase. Aceasta povestește cum a mers pe străzile orașului, a vizitat tot ce se putea, inclusiv Marele Zid Chinezesc, spunând că a rămas uimită de cât de prietenos este poporul chinez.

„Pentru mine a fost fascinant ce au reușit să organizeze, atunci, la Beijing. A fost fascinant, la un alt nivel, țin minte și acum defilarea pe stadionul național. În fața fiecărui bloc era o peluză cu gazon, iar, zi de zi, erau niște doamne care smulgeau fir cu fir iarba uscată. Mi s-a părut incredibil. Singura barieră, să spunem, era cea de comunicare, pentru că, în rest, ei erau foarte dornici să te ajute. Toată lumea era tratată pe picior de egalitate”, a spus românca Ana-Maria Popescu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ana-Maria Popescu are treizeci și șase de ani și a fost aleasă cea mai bună spadasină a lumii pentru a cincea oară, în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020, 2020-2021, un record. Ea are în palmares trei medalii olimpice (una de aur şi două de argint), șapte mondiale (2-2-3) şi 13 europene (7-4-2), alături de numeroase Cupe Mondiale câştigate, ea fiind cea mai titrată scrimeră din România.

Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii de către Federaţia Internaţională de Scrimă. Medalia obținută de către Ana-Maria Popescu este prima obținută de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.