• Anglia ar putea fi exclusă de la Campionatul European din 2028 din cauza preocupărilor legate de un organism independent de reglementare a fotbalului.
  • UEFA consideră că reglementarea fotbalului ar trebui să rămână în responsabilitatea federației naționale.
  • Secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, a subliniat că interferența guvernamentală în gestionarea fotbalului este o problemă majoră.

UEFA a avertizat Miniștrii că Anglia ar putea fi exclusă de la Campionatul European pe care îl găzduiește în 2028, din cauza „îngrijorărilor” că un organism independent de reglementare a fotbalului planificat ar putea duce la „interferența guvernului” în acest sport, conform BBC.

În iulie a fost reintrodus un proiect de lege pentru înființarea unui organism care să supravegheze cele cinci niveluri superioare ale jocului masculin din Anglia. Guvernul britanic a declarat că organismul de supraveghere a fotbalului va „proteja cluburile” prin „asigurarea sustenabilității lor financiare”.

Dar, într-o scrisoare trimisă Ministrului Culturii, Lisa Nandy, secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, a scris: „Avem preocupări rămase. În mod normal, reglementarea fotbalului ar trebui să fie gestionată de federația națională. Un domeniu special de îngrijorare provine de la una dintre cerințele fundamentale ale UEFA, care este că nu ar trebui să existe interferențe guvernamentale în gestionarea fotbalului.”

Recomandări

BIDEN SPRIJINĂ UCRAINA
UNDE PLECI ÎN VACANȚĂ
CIOLACU: REFORMĂM STATUL
2019, APOGEUL GLOBALIZĂRII
NUNTĂ CU REPETIȚIE
CE CONDUCI AZI

Excluderea FA din Uefa ar putea, de asemenea, să împiedice cluburile engleze să concureze în competițiile europene. Dar o sursă din cadrul UEFA a sugerat că oficialii nu se așteaptă să se ajungă în această etapă.

Guvernul precedent a anunțat anul trecut planurile de numire a unui organism de reglementare, în urma unei revizuiri conduse de fani, care a declarat că un astfel de organism este necesar pentru stabilitatea financiară pe termen lung a jocului profesionist masculin, în urma unor probleme, inclusiv gestionarea defectuoasă și planurile pentru o Superligă Europeană separată.

Proiectul de lege reintrodus privind guvernanța fotbalului va conferi, de asemenea, noii autorități de reglementare „puteri de rezervă”, care ar putea fi utilizate pentru a interveni între Premier League și English Football League (EFL) după ce acestea nu au reușit să ajungă la un acord privind finanțarea. Discuțiile privind un așa-numit „New Deal” au eșuat în martie, cele două organizații nereușind să convină asupra unui plan de finanțare.

Într-o declarație, Departamentul pentru Cultură, Media și Sport (DCMS) a declarat: „Proiectul de lege privind guvernanța fotbalului va institui o nouă autoritate independentă de reglementare a fotbalului care va readuce fanii în centrul jocului și va aborda problemele fundamentale de guvernanță pentru a se asigura că fotbalul englez este durabil în beneficiul comunităților cluburilor în viitor.”

În privat, oficialii sunt de părere că nu există riscul ca Anglia să fie interzisă de UEFA.

În mai, David Newton, șeful operațiunilor fotbalistice ale FA, a declarat parlamentarilor: „UEFA și FIFA au statute proprii, care, practic, împiedică interferența statului în desfășurarea fotbalului și a competițiilor de fotbal. Ei au fost conduși prin ceea ce am ajuns.

Luna trecută, Premier League a declarat că „așteaptă cu nerăbdare” să lucreze cu noul guvern, dar că „este esențial ca reglementarea să fie proporțională și eficientă”. UEFA a refuzat să comenteze.

Citește și