- Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun jucător al României din toate timpurile, a înfințat o academie de 0 pentru tinerii fotbaliști români.
- „Lucrez pentru a crea campioni. Vreau să creez campioni mondiali. Eu cred în asta. Cred în munca pe care o fac și în talentul jucătorilor români.”, a spus Hagi.
- Mai mult de 10 milioane de lire sterline au fost investite pentru a-și alimenta visul: crearea unei generații care să ducă România în lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.
Gheorghe Hagi, care a dus România până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 și care este considerat cel mai bun jucător al României din toate timpurile, își propune acum să refacă zilele de glorie fotbalului românesc, propunâdu-și să schimbe soarta tinerilor fotbaliști.
Acum, la 58 de ani, este proprietarul și antrenorul principal al Farul Constanța, actualul lider al primei ligi din România. După ce a lucrat la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors în orașul său natal, Constanța, cu o ambiție îndrăzneață.
A înființat o academie de la zero, investind o parte din averea proprie și împrumutând restul pentru a susține proiectul. Mai mult de 10 milioane de lire sterline au fost investite pentru a-și alimenta visul: crearea unei generații care să ducă România în lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.
Academia a preluat un club din liga a treia, Viitorul Constanța, și a obținut rapid promovări consecutive în prima ligă. În 2017 s-a întâmplat un lucru aproape de neconceput – echipa lui Hagi a câștigat titlul de campioană a României, iar doi ani mai târziu a urmat un succes în cupă. În 2021, clubul a fuzionat cu Farul Constanța, un club foarte bine susținut, unde a început propria călătorie a lui Hagi în fotbal când avea 10 ani.
O mare parte din banii pe care Hagi i-a câștigat ca jucător sunt acum investiți în clubul său. Farul este una dintre cele mai tinere echipe din Europa, filozofia clubului fiind centrată pe dezvoltarea tinerilor. Recent, Hagi i-a oferit unui copil de 14 ani debutul în prima ligă.
De-a lungul anilor, adolescenții care au impresionat au plecat în străinătate, ajungând la Ajax, Fiorentina, Brighton și Rangers. Aproape jumătate din cea mai recentă echipă a României are un trecut în echipa lui Hagi, în timp ce procentele din echipele naționale de tineret sunt și mai impresionante.
Unul dintre cei care au urcat în ierarhia academiei este fiul lui Hagi, Ianis. Jucătorul de 24 de ani se află acum la Rangers, după ce a jucat la Fiorentina și Genk.
Academia lui Hagi își propune să promoveze cel puțin doi jucători la prima echipă în fiecare sezon. Managerului nu-i pasă de vârsta celor pe care îi antrenează. „Am avut norocul de a avea profesori buni care mi-au accelerat progresul. Asta vreau să fac și eu” , a declarat Hagi pentru BBC.
„Toată această academie este modul meu de a da ceva înapoi fotbalului, pentru că m-am simțit mereu îndatorat”. „M-am întors la Constanța pentru că este locul unde m-am născut” , spune Hagi. „Acesta este locul meu – Farul m-a adus unde sunt acum. Lucrez pentru a crea campioni. Vreau să creez campioni mondiali. Eu cred în asta. Cred în munca pe care o fac și în talentul jucătorilor români.”
Cariera impresionantă a „regelui” fotbalului din România
Hagi s-a orientat către management la câteva luni după ce s-a retras din fotbalul profesionist. Primul său loc de muncă? Echipa națională a României. „Am purtat tricoul cu numărul 10 pentru Real Madrid și Barcelona, două dintre cele mai bune echipe din lume. Ambiția mea a fost întotdeauna să fiu cel mai bun – aceasta a fost cea mai mare motivație a mea.” , a declarat Hagi pentru BBC.
De-a lungul unei cariere profesionale de 29 de ani, care s-a încheiat la Galatasaray în 2001, Hagi a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a jucat de 124 de ori pentru țara sa, marcând un record comun de 35 de goluri. L-au numit „Maradona al Carpaților”. S-a clasat pe locul al patrulea la Balonul de Aur în 1994, iar Pele l-a inclus în 2004 pe o listă de 125 de jucători în viață din lume, cei mai buni jucători în viață.
Lui Hagi i s-a promis că la Constanța va fi construit un nou stadion, capabil să găzduiască 20.000 de locuri – de patru ori mai mare decât capacitatea terenului pe care echipa îl ocupă în prezent la academia sa. Guvernul român va investi aproape 100 de milioane de lire sterline în noul proiect, care ar trebui să fie gata până în 2025.