• Bobby Fischer a fost campionul Americii la șah, pe când avea numai 15 ani
  • Acesta l-a bătut pe rusul Boris Spassky în mai multe rânduri
  • În urma câștigării campionatului mondial a înacasat un premiu de 1,5 milioane de dolari

Cine nu este bun la șah, ar putea învăța câteva trucuri de la cel mai bun jucător, Bobby Fischer. El a devenit campionul Americii la șah în ianuarie 1958, pe când avea doar 15 ani.

Cel mai tânăr campion din istoria șahului american a avut o viață tumultoasă. Era considerat un geniu arogant și megaloman. Fischer a rămas în istorie datorită partidelor cu rusul Boris Spassky.

Bobby Fischer: „Oamenii m-au numit arogant de-a lungul anilor, dar în ultimul timp nu o mai fac. De ce? Pentru că acum câștig meciuri și fac ce am zis că o să fac. Obișnuiam să spun că sunt cel mai bun din lume, iar ei ziceau că sunt arogant. Dar e deja o certitudine.”

În 1972, Fischer a câștigat campionatul mondial, împotriva lui Spassky și a încasat un premiu de 1,5 milioane de dolari.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Bobby Fischer: „Da, campion mondial. În primul rând eu nu am fost la turneu, așa că nu prea e campion mondial (referindu-se la Spassky). E cel mai bun pe care-l au, mare lucru.”

În 1992 a jucat meciul “revanșei secolului”, împotriva lui Boris Spasski.
A avut loc în Iugoslavia aflată sub embargo-ul NATO. Înaintea meciului a fost filmat scuipând pe ordinul Statelor Unite care îi interzicea să joace.

Ca urmare, a fost declarat persoană non-grata pe teritoriul Americii și a început să fie urmărit de Interpol. Până la sfârșitul vieții, în 2008, a trăit ca un emigrant.