Dacă vrei și mai mult, adică să fii deasupra munților, încearcă planorismul. Este considerată cea mai sigură formă de aviație.

Daria Ghițu este actriță și acum cinci ani a experimentat zborul cu parapanta. I-a plăcut și a vrut să prelungească plutirea prin văzduh. A trecut la planorism și zboară de câteva ori pe săptămână.

„De obicei zburam cu un instructor și când m-am văzut singură acolo, îmi tremurau puțin picioarele. ( …) E și adrenalina, dar e mai importantă senzația asta de zbor. E cel mai plăcut lucr.”, a spus Daria Ghițu, cursant planorism.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dincolo de adrenalină, planorismul înseamnă cunoaștere și disciplină, spune Mario. Este student în anul doi la Facultatea de Inginerie Aerospațială din Craiova și se antrenează de cinci luni pentru primul zbor.

„Am vrut să văd cum se vede din cer, totul. Până la urmă, studiind avioane și ingineria aceasta, mi-am dorit să văd și cum e pilotajul. (…) Ești liber. Poți să fii fix ca o pasăre. Cel mai greu…foarte multe comenzi în același timp, gândit rapid și disciplină”, a afirmat Mario Mizali, cursant planorism.

Un curs de planorism durează un an de zile și costă 2.000 de euro. Tinerii cu vârste între 16 și 23 de ani pot învăța gratuit. Dar deși pare simplu, nu este deloc ușor.

Poate oricine își dorește suficient de tare.(…) Cel mai greu e primul zbor de unul singur. Primul zbor în simplă comandă. E o barieră psihologică destul de mare când știi că în momentul acela instructorul se dă jos din aeronavă și depinde doar de tine să aterizezi în siguranță”, spune Mihnea Istrate – instructor planorism la Aeroclubul Craiova.