Cazul fostei jucătoare de tenis chineze Peng Shuai ajunge să capete dimensiuni nebănuite după ce a fost scoasă la iveală o fotografie în care apare preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, alături Zhang Gaoli, oficialul Partidului Comunist Chinez (PCC) acuzat de agresiune.

Informaţii dezvăluite în presa internaţională arătă că Zhang a fost liderul unui grup de lucru al Consiliului de Stat care supraveghea pregătirile pentru Beijing 2022.

Peng a susţinut că Zhang, fost vicepremier şi membru de rang înalt al PCC aflat la putere, a abuzat-o sexual în urmă cu 10 ani, după care a avut cu acesta o relaţie extraconjugală consensuală ocazională.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Acuzaţiile au fost făcute într-o postare pe platforma de socializare Weibo, pe 2 noiembrie, dar au fost retrase în 20 de minute.

Au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la situaţia lui Peng, ea nefiind văzută în public timp de câteva săptămâni după aceea. Apoi a apărut o altă informaţie conform căreie tripla campioană olimpică a avut duminică o convorbire video de 30 de minute cu Thomas Bach, preşedintele CIO susţinând că Peng a insistat că este „în siguranţă şi bine”.

La convorbirea cu Bach au participat şi preşedintele Comisiei pentru sportivi a CIO, Emma Terho, şi Li Lingwei, fostă jucătoare de badminton, membră a CIO şi politician chinez.

Terho a declarat că a fost „uşurată” să o vadă pe Peng, adăugând că aceasta părea „relaxată” şi s-a oferit să păstreze legătura.

Alte fotografii şi videoclipuri cu fosta campioană de dublu de la Wimbledon au fost publicate de organizaţiile media de stat chineze în ultimele zile, dar acest lucru nu a potolit îngrijorarea, iar Asociaţia feminină de tenis (WTA) se numără printre organizaţiile de profil care s-a arătat insificient convinsă de dovezile furnizat că Peng ar fi în siguranţă.

În ceea ce îl priveşte pe Zhang, legăturile sale cu Jocurile Olimpice au fost evidenţiate de activistul Jack Hazelwood, pe Twitter, acesta furnizând o imagine a principalului oficial al PCC alături de preşedintele CIO.

Zhang a fost, de asemenea, liderul unui grup de lucru al Consiliului de Stat care a supravegheat pregătirile pentru Beijing 2022, conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua.

Răspunsul CIO la preocupările legate de Peng a fost puternic criticat de mai multe părţi, în special faptul că în declaraţia sa privind convorbirea cu Bach nu a făcut nicio menţiune despre acuzaţiile de agresiune sexuală.

CIO „a dat dovadă de un dispreţ total faţă de acuzaţiile de violenţă sexuală şi abuzuri împotriva sportivilor”, se arată într-o declaraţie a Global Athlete, în urma apelului.

Global Athlete a declarat că CIO ar trebui să suspende Comitetul Olimpic Chinez până când lui Peng i se va oferi „o ieşire în siguranţă din China” şi până când se va efectua o anchetă completă şi transparentă privind acuzaţiile de agresiune sexuală.

WTA a declarat că videoclipurile cu Peng şi apelul CIO „nu atenuează şi nici nu abordează îngrijorarea WTA în legătură cu ea”, în special „capacitatea lui Peng de a comunica fără cenzură sau constrângere”.

De asemenea, situaţia lui Peng a contribuit la apelurile pentru boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de iarnă de anul viitor, mai multe ţări – inclusiv Statele Unite şi Regatul Unit – luând în considerare posibilitatea de a nu trimite oficiali guvernamentali la Beijing, din cauza situaţiei din China în ceea ce priveşte drepturile omului.

Vorbind pentru Reuters, Alkan Akad, cercetător în China pentru Amnesty International, a afirmat că CIO intră în „ape periculoase”.

„În trecut, am văzut diverse cazuri similare în care oamenii nu au avut altă opţiune decât să spună ceea ce li s-a impus”, a declarat Akad.

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ar fi afirmat că Amnesty are opinii „anti-China”.

„Aceasta nu este o chestiune diplomatică”, a declarat Zhao, citat de insidethegames.biz

„Cred că toată lumea a văzut că ea a participat recent la unele activităţi publice şi a avut, de asemenea, o convorbire video cu preşedintele CIO, Bach.

Sper că anumite persoane vor înceta să mai facă agitaţie răuvoitoare, ca să nu mai vorbim de politizare”.

Săptămâna trecută, directorul executiv şi preşedintele WTA, Steve Simon, a ameninţat că se va retrage de la toate evenimentele din 2022 care urmau să fie găzduite în China, în cazul în care nu vor fi furnizate dovezi independente şi de netăgăduit cu privire la locul în care se află şi la bunăstarea lui Peng.

Între timp, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că preşedintele SUA, Joe Biden, este „profund îngrijorat” de această situaţie şi doreşte ca China să „furnizeze dovezi independente şi verificabile” că Peng este în siguranţă.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat, citat de The Athletic, că China are „o abordare de toleranţă zero faţă de critici şi un istoric de reducere la tăcere sau de încercare de reducere la tăcere a celor care încearcă să vorbească”.

„Împărtăşim îngrijorarea care a fost exprimată în întreaga lume, deoarece ne dorim cu toţii ca ea, desigur, să fie în siguranţă”, a declarat Price.

Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a declarat pentru Reuters că ţara sa a fost „parţial liniştită” de videoclipul cu Peng, dar a rămas „îngrijorată” şi îşi doreşte să se facă lumină supra acuzaţiilor de agresiune sexuală.

Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022 urmează să înceapă pe 4 februarie, iar ceremonia de închidere va avea loc pe 20 februarie.