- Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a declarat marţi că niciun sportiv nu ar trebui să fie exclus din competiţie pe baza unui avantaj nedrept perceput din cauza sexului său, făcând public un nou cadru privind incluziunea transsexualilor.
- Cu toate acestea, organismul de conducere a adăugat că nu este în măsură să emită regulamente care să definească criteriile de eligibilitate pentru fiecare sport, lăsând la latitudinea federaţiilor să stabilească dacă un atlet se află într-un avantaj disproporţionat.
- Noul cadru vine la doar câteva luni după ce halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a devenit la Tokyo prima sportivă transsexuală care a concurat la Jocurile Olimpice.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a declarat marţi că niciun sportiv nu ar trebui să fie exclus din competiţie pe baza unui avantaj nedrept perceput din cauza sexului său, făcând public un nou cadru privind incluziunea transsexualilor.
Advertisment
Cu toate acestea, organismul de conducere a adăugat că nu este în măsură să emită regulamente care să definească criteriile de eligibilitate pentru fiecare sport, lăsând la latitudinea federaţiilor să stabilească dacă un atlet se află într-un avantaj disproporţionat.
„Cadrul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic. Ceea ce oferim tuturor federaţiilor internaţionale este expertiza noastră şi un dialog, mai degrabă decât să ne grăbim la o concluzie”, a declarat directorul departamentului sportiv al CIO, Keveh Mehrabi, citat de Reuters.
Recomandări
„Acesta este un proces pe care trebuie să îl parcurgem cu fiecare federaţie în parte şi să vedem ce este necesar”.
Documentul în 10 puncte, care a fost pregătit pe parcursul a doi ani, în urma consultării a peste 250 de sportivi şi a altor părţi interesate, va fi implementat după Jocurile de iarnă de la Beijing de anul viitor, înlocuind liniile directoare emise în 2015.
Noul cadru se îndepărtează, de asemenea, de vechea politică care spunea că sportivii transsexuali vor putea concura cu condiţia ca nivelul de testosteron să fie sub o anumită limită timp de cel puţin 12 luni, înainte de prima lor competiţie.
„Testosteronul nu mai trebuie utilizat ca indicator pentru a decide cine poate concura. Dar aceasta este o îndrumare, nu este o regulă absolută”, a declarat directorul medical al CIO, Richard Budgett.
Noul cadru vine la doar câteva luni după ce halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a devenit la Tokyo prima sportivă transsexuală care a concurat la Jocurile Olimpice.
CIO a mai spus că testele şi „examinările fizice invazive” folosite pentru a verifica sexul unui atlet sunt „lipsite de respect” şi „potenţial dăunătoare”.
„Vrem cu adevărat să ne asigurăm că sportivii nu sunt presaţi sau constrânşi să ia o decizie dăunătoare cu privire la corpul lor”, a declarat Magali Martowicz, şefa CIO pentru drepturile omului.
Partenerii noștri