• Sportiva Krystsina Tsimanouskaya este „în siguranţă” în Japonia, a asigurat luni Comitetul Olimpic Internaţional (CIO)
  • CIO şi Tokyo 2020 au vorbit ieri seară (duminică) direct cu atleta belarusă Kristina Timanovskaia”, a declarat, luni, directorul de comunicare al CIO, Mark Adams, informează AFP, care citează Liberation.
  • Atleta, care a criticat public regimul și oficialii sportivi, a fost luată cu forța și dusa la aeroport în mijlocul Jocurilor Olimpice, de către reprezentanții echipei naționale din Belarus.
  • Krystsina Tsimanouskaya a fost răpită, iar atunci când a fost întrebată dacă îi este teamă să zboare spre Belarus, atleta a spus că „Da”.
  • Sportiva a anunțat că va cere azil în Europa.

Krystsina ne-a asigurat că se simte în siguranţă. Ea a petrecut noaptea într-un hotel de la aeroportul din Tokyo-Haneda, iar CIO va trebui să se întreţină din nou cu ea luni, pentru a-i cunoaşte intenţiile şi pentru a o susţine”, a declarat Mark Adams, care nu a confirmat informațiile conform cărora sprintera ar căuta să ceară azil în Uniunea Europeană.

La rândul său, guvernul japonez a anunțat că „va continua să coopereze strâns cu organizaţiile vizate şi să ia măsuri adecvate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului nipon, Katsunobu Kato.

Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunțat, într-o declaraţie de presă, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă în urma „deciziei medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice″⁣. Sportiva a calificat declarația fiului lui Lukashenko drept „⁣minciună″.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Krystsina Tsimanovskaya a criticat în această săptămână vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.