• S-a pornit o dezbatere la nivel mondial pe tema rasismului de la meciul de pe 9 decembrie, dintre PSG și Bașakșehir.
  • Arbitrul român Sebastian Colțescu a fost judecat pe loc.
  • Demba Ba: „Bine ați venit în Occident unde albul se crede atât de superior încât rasismul și debilitatea devin banale.”

Întreaga lume știe acum că miercuri, 9 decembrie, la ora 21:00, 22 de minute și 23 de secunde, în timpul întâlnirii dintre Paris-Saint-Germain și clubul turc Bașakșehir, cei 22 de jucători au părăsit gazonul ca protest împotriva comentariilor considerate rasiste de un arbitru român, relatează Valeurs Actuelles.

În câteva ore, dictatura antirasistă a inflamat presa și lumea politică. Ministrul francez al Sportului nu a fost mai prejos și a lăudat comportamentul eroic al jucătorilor.

Cazul a fost judecat și arbitrul român Sebastian Colțescu a fost condamnat pe loc. Odată ce emoția s-a potolit, lucrurile păreau mult mai puțin simpliste.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

S-ar părea, în primul rând, că pe baza unei interpretări greșite a cuvintelor arbitrului s-a născut psihodrama planetară. Acesta din urmă, adresându-se arbitrului, tot român, a exclamat: „Este cel negru. Du-te să vezi”.

Imediat, antrenorul Pierre Achille Webo îl întreabă pe arbitru: „De ce ai spus négro?”. Dar era deja prea târziu.

În ziarul Le Monde din 10 decembrie dedicat acestei psihodrame, jurnalistul Moustafa Kessous îi dedică celebrului Demba un articol intitulat cu solemnitate: „Pierre Achille Wembo și Demba Ba au spus nu rasismului”. Potrivit lui Moustafa Kessous, Demba ar fi chiar arhetipul anti-rasistului de imitat.

Demba Ba a scris pe Twitter: „Bine ați venit în Occident unde albul se crede atât de superior încât rasismul și debilitatea devin banale.” Acum, Demba Ba este considerat rasist de către zeci de mii de oameni.