• Finală istorică la US Open, prima de turneu major din Era Open în care luptă două jucătoare care nu sunt capi de serie.
  • Emma Răducanu, 18 ani, şi Leylah Annie Fernandez, 19 ani, joacă prima finală rezervată adolescentelor, de când Serena Williams a învins-o pe Martina Hingis la US Open 1999.
  • Emma Răducanu s-a născut în Canada, din tată român și mamă chineză, dar are cetățenie britanică.
  • Finala se va juca, sâmbătă, de la ora 23:00, ora României.

Britanica Emma Răducanu, clasată înainte de acest turneu pe locul 150 în clasamentul mondial, şi-a continuat dominaţia la New York, învingând-o în semifinale pe Maria Sakkari, nr. 18 WTA, cu 6-1, 6-4, şi calificându-se în prima sa finală majoră la US Open.

Jucătoarea în vârstă de 18 ani a devenit primul sportiv din istoria tenisului mondial, atât la feminin, cât şi la masculin, care a avansat vreodată într-o finală majoră venind din calificări.

Răducanu o va înfrunta sâmbătă, în finală, pe canadianca Leylah Fernandez, în vârstă de 19 ani, fiind în prima finală majoră rezervată adolescentelor de când Serena Williams a învins-o pe Martina Hingis la US Open 1999.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Parcursul lui Răducanu a pus capăt unei secete de performanţe în istoria tenisului britanic. Ea este cea mai tânără finalistă britanică la un turneu major din ultimii 62 de ani, prima britanică care a ajuns într-o finală la un turneu major din ultimii 44 de ani şi prima britanică care a ajuns în finala US Open din ultimii 53 de ani.

Fernandez, care a împlinit luni 19 ani, este acum a doua adolescentă canadiană din ultimii trei ani care ajunge în finala US Open, alăturându-se campioanei din 2019, Bianca Andreescu, care avea tot 19 ani când a ridicat trofeul. Ea a învins-o în semifinală pe Aryna Sabalenka, numărul 2 mondial, cu 7-6, 4-6, 6-4.

Ce au spus Emma Răducanu și Leylah Annie Fernandez înainte de finala US Open

„A fost cu siguranţă un meci foarte bun din partea amândurora”, a declarat Fernandez, în conferinţa de presă de după meci.

„A început incredibil de bine la început, dar mă bucur că am reuşit să am răbdare, să lupt pentru fiecare punct. M-am bucurat că în tie-break am reuşit să fiu ofensivă, dar fără să joc prea mult şi să merg la loviturile mele. Mă distrez, încerc să produc ceva pentru ca publicul să se bucure. Mă bucur că, indiferent ce fac pe teren, fanilor le place şi mie îmi place şi mie. Pot spune spune că este magic”, a mai spus sportiva canadiană.

„Am crezut în jocul meu, dar m-a ajutat şi să îmi deschid ochii, că nu am nicio limită în ceea ce priveşte potenţialul meu, că pot merge trei seturi împotriva acestor jucătoare, că pot juca împotriva acestor jucătoare de top şi că pot câştiga împotriva acestor jucătoare de top. Mă bucur să am această experienţă şi să văd unde se află jocul meu de tenis, unde se află nivelul meu de tenis”, a mai spus Fernandez.

De cealaltă parte Emma Răducanu s-a arătat suprinsă: „Sincer, nu-mi vine să cred. Un şoc. O nebunie.”

„Întotdeauna am visat să joc în turneele de Grand Slam, dar nu ştiam când vor veni. Să vină atât de devreme, în acest moment al carierei mele, am fost cu adevărat în circuitul profesionist doar o lună, două luni de la Wimbledon. Este destul de nebunesc pentru mine”, a mai spus ea.

„Până la US Open am avut o mulţime de meciuri. Am jucat un 125 la Chicago, un 100K în săptămâna precedentă. Cred că mi-am clădit jocul cu fiecare meci. Aici, la US Open, nu eram foarte sigură de nivelul meu. Într-un fel, nivelul meu de tenis m-a surprins prin modul în care am reuşit să fac pasul cu unele dintre cele mai bune jucătoare din lume”, a adăugat Răducanu.

„Personal, cred că în sinea mea ştiam că m-am ridicat la un nivel care era similar cu cel al acestor fete, dar nu ştiam dacă eram capabilă să îl menţin pe parcursul unui set sau a două seturi. Să fiu capabilă să o fac, să joc împotriva celor mai bune jucătoare din lume şi să le înving, sincer, nu-mi vine să cred”, a menționeat ea.

Vorbind despre relaţia ei cu Fernandez, Răducanu a povestit: „Ne cunoaştem de mai mult timp, pentru că eu m-am născut în Toronto, iar ea era canadiancă, aşa că am dezvoltat o relaţie pe atunci. Apoi am jucat cu ea la Wimbledon la juniori. Evident, de atunci, amândouă am ajuns foarte departe în carieră şi în viaţa personală.”

„Sunt sigură că (jocul din finală n.r.) va fi extrem de diferit faţă de momentul în care ne-am întâlnit ultima dată. Dar amândouă jucăm un tenis bun, aşa că va fi un meci bun”, a completat Emma Răducanu.

Drumul celor două jucătoare până în finala US Open

Emma Răducanu: Turul I (calificări): 6-1, 6-2 cu Schoofs (285 WTA), Turul II (calificări): 6-3, 7-5 cu Bolkvadze (167 WTA), Turul III (calificări): 6-1, 6-4 cu Sherif (96 WTA) , Turul I: 6-2, 6-3 cu Voegele (128 WTA), Turul II: 6-2, 6-4 cu Zhang (49 WTA), Turul III: 6-0, 6-1 cu Sorribes Tormo (41 WTA), Optimi de finală: 6-2, 6-1 cu Rogers (43 WTA), Sferturi de finală: 6-3, 6-4 cu Bencic (12 WTA), Semifinale: 6-1, 6-4 cu Sakkari (18 WTA)

Leylah Annie Fernandez: Turul I: 7-6, 6-2 cu Konjuh (88 WTA), Turul II: 7-5, 7-5 cu Kanepi (70 WTA), Turul III: 5-7, 7-6, 6-4 cu Osaka (3 WTA), Optimi de finală: 4-6, 7-6, 6-2 cu Kerber (17 WTA), Sferturi de finală: 6-3, 3-6, 7-6 cu Svitolina (5 WTA), Semifinale: 7-6, 4-6, 6-4 cu Sabalenka (2 WTA).