• Super Liga Europeană a beneficiat de finanțare din partea unei bănci din SUA
  • Florentino Perez, ales președintele Super Ligii, a făcut mai multe declarații cu privire la conflictul cu UEFA
  • „Super Liga va salva întreaga lume a fotbalului”, a spus Florentino Perez

Suntem în mijlocul unui scandal ce a „rupt” lumea fotbalului în două. Pe de o parte e UEFA și FIFA, asociațiile acuzate adesea pentru corupție, plus federațiile și ligile profesioniste din țările afectate, iar de cealaltă parte sunt conducătorii cluburilor mari, care din cauza pandemiei au pierdut enorm de mulți bani.

Unul dintre aceștia e Florentino Perez, președintele celor de la Real Madrid și, în același timp, președintele noii Super Ligi. El a vorbit la emisiunea El Chiringuito despre nevoia disperată de bani a cluburilor mari din Europa, dar a detaliat și alte aspecte legate de noua competiție, vehement contestată la nivel mondial.

Florentino Perez: „Noi am pierdut foarte mulți bani la Real, toți suntem într-o situație foarte proastă (din punct de vedere financiar). Când nu e profit, singura soluție e să jucăm mai multe meciuri în timpul săptămânii. Super Liga va salva finanțele cluburilor. Fotbalul trebuie să evolueze, ca orice alt lucru în viață. Fotbalul trebuie să se adapteze la vremurile pe care le trăim. Fotbalul pierde teren, iar drepturile de televizare scad. Voiam de mai mult timp să facem Super Liga, dar pandemia a urgentat situația.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Super Ligă Europeană cu bani americani

Iar banii nu au ezitat să apară. Recent, JP Morgan a acceptat să împrumute Super Liga cu 4 miliarde de euro. Împrumutul este făcut pe 23 de ani, iar banii ar urma să fie împărțiți între cluburi. Perioadă este identică cu cea pentru care „cluburile fondatoare” au semnat apartenența la noua competiție.

Modelul Super Ligii, în care cluburile fondatoare, sau cel puțin unele dintre ele nu ar putea retrograda niciodată contravine unui principiu al fotbalului internațional. Totuși, există situații similiare în SUA în sporturi precum baschet, baseball și fotbal american.

„Vreau să salvez fotbalul”

Florentino Perez, președintele clubului Real Madrid. Sursa foto: Hepta

Revenind la Florentino Perez, în același interviu a făcut mai multe declarații interesante. El susține că această ligă nu va fi una închisă, ci că echipele își vor câștiga locul în ea, dar nu a dat detalii cu privire la acest aspect. Ulterior, el a afirmat că formatul Champions League pentru 2024 este „absurd”, în ciuda eforturilor UEFA de a crește sumele acordate cluburilor.

Florentino Perez: „Formatul Champions League pentru 2024 este absurd. N-am niciun interes personal în crearea Super Ligii. Eu vreau doar să salvez fotbalul. Și Barcelona trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic. Laporta a înțeles situația și a acceptat imediat. Super Liga va salva întreaga lume a fotbalului. Toate cluburile au semnat contractele sâmbătă, vom lucra împreună.”

În ultima parte a interviului, Florentino Perez i-a atacat dur pe oficialii UEFA, care se opun vehement noii competiții. El spune că interesul din ce în ce mai mic al tinerilor pentru fotbal este din cauza meciurilor neinteresante, fără spectacol. De asemenea, nu a exclus posibilitatea unei divizii secundare a Super Ligii. El a vorbit chiar și despre scurtarea meciurilor de fotbal astfel încât să fie mai „interesante” pentru tineri.

Florentino Perez: „De ce salariile UEFA și LaLiga nu sunt făcute publice? De ce nu le-au fost reduse salariile în pandemie? Avem nevoie de mai multă transparență. Știm salariul lui LeBron James, dar nu și pe cel al președintelui UEFA. Dacă tinerii sunt de părere că meciurile sunt prea lungi, poate se datorează faptului că meciul nu-i prea interesant, sau poate ar trebui să le scurtăm durata.”

În acest moment este o bătălie a declarațiilor, iar planurile lui Perez și ale celorlalți președinți de cluburi par să se materializeze. Echipele nu sunt dornice să dea înapoi. De cealaltă parte este UEFA și FIFA, care, culmea, sunt susținuți de suporteri de această dată. Cert este că cele două asociații internaționale au făcut eforturi imense, declarații și ședințe de urgență în ultimele 48 de ore, toate în scopul de a opri această Super Ligă. Din păcate, nu vedem acest interes și aceste acțiuni în regim de urgență când e vorba de rasism sau alte probleme importante. Se pare că atunci când ai bani de pierdut te miști „mai cu spor”, ori atunci când trebuie să sancționezi un arbitru pentru că ajută o asociație care îngrijește bolnavii de autism.